Muska
Obowiązkowa potrawa w menu greckich czy tureckich restauracji, choć jej historia nie jest długa, sięga pierwszej połowy XX wieku. By przygotować musakę musimy bakłażana (pokrojonego w plastry i posolonego) podsmażyć z obu stron na oliwie, a później odsączyć na ręczniku papierowym. Później wykładamy go na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajemy podsmażone mięso mielone (w oryginale jagnięcina, ale z powodzeniem zastąpimy ją wieprzowiną) z sosem pomidorowym, a na to warstwę beszamelu. Jak go przygotować? Na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy dwie szczypty gałki muszkatołowej oraz dwa żółtka i mieszamy. Wierzch musaki posypujemy fetą lub twardym serem, np. parmezanem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-60 minut.