Trwa ładowanie...
d4cve4e
12-04-2021 11:04

Oryginalna grecka zapiekanka z mięsem i bakłażanem. Przepis na moussakę

Przepis

Moussaka (musaka) to grecka zapiekanka z mielonym mięsem, bakłażanem i pomidorami. Całość wieńczy pyszny sos beszamelowy. W Grecji najlepszą moussakę znajdziecie w rodzinnych tawernach. Jednak w czasach, kiedy podróżowanie jest utrudnione, warto przygotować ten przysmak we własnej kuchni. To bardzo proste!

d4cve4e
0.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 kg bakłażanów
  • 1 kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • 40 dag pomidorów w zalewie
  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka wina białego
  • bazylia
  • oregano
  • natka pietruszki
  • bułka tarta
  • 5 łyżek masła
  • mąka
  • 3 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 3 jajka
  • starty żółty ser
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Przepis
  • Bakłażany kroimy w plasterki i obsmażamy z obu stron.
  • Cebulę i czosnek siekamy, smażymy i dodajemy mięso.
  • dodajemy pomidory z zalewa i dusimy 5 minut.
  • Wlewamy wino i gotujemy 30 minut, aż sos odparuje.
  • Wsypujemy natkę pietruszki i 2 łyżki tartej bułki, przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
  • Do ostudzonej masy dodajemy żółtko i pianę ubitą z 3 białek.
  • Masło roztapiamy, wlewamy zimne mleko i gotujemy mieszając 5 minut.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Resztę żółtek roztrzepujemy i mieszamy z 3 łyżkami startego sera żółtego i mieszamy z pozostałym sosem.
  • Foremkę natłuszczamy oliwą posypujemy bułką tartą. Bakłażany i masę mięsną kładziemy na przemian przesypując każdą warstwę bułka tartą.
  • Na wierzch kładziemy bakłażany i zalewamy przygotowanym sosem, posypujemy serem żółtym i pieczemy przez 50 minut w temp. 190 stopni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalna grecka zapiekanka z mięsem i bakłażanem. Przepis na moussakę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4cve4e
d4cve4e
d4cve4e
d4cve4e
Więcej tematów
d4cve4e