Trwa ładowanie...
d2j7szx
d2j7szx

Musaka

Przepis
0.0
(1 głos)
Oceń:
Musaka
Musaka
Składniki
  • 2 kg bakłażanów
  • 1 kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • 40 dag pomidorów w zalewie
  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka wina białego
  • bazylia
  • oregano
  • natka pietruszki
  • bułka tarta
  • 5 łyżek masła
  • mąka
  • 3 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 3 jaka
  • starty żółty ser
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Przepis

Bakłażany kroimy w plasterki i obsmażamy z obu stron.
Cebulę i czosnek siekamy, smażymy i dodajemy mięso.
dodajemy pomidory z zalewa i dusimy 5 minut.
wlewamy wino i gotujemy 30 minut aż sos odparuje.
Wsypujemy natkę pietruszki i 2 łyżki tartej bułki,przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Do ostudzonej masy dodajemy żółtko i pianę ubitą z 3 białek.
Masło roztapiamy, wlewamy zimne mleko i gotujemy mieszając 5 minut. doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Resztę żółtek roztrzepujemy i mieszamy z 3 łyżkami startego sera żółtego i mieszamy to z pozostałym sosem.
Foremkę natłuszczamy oliwą posypujemy bułką tartą. Bakłażany i masę mięsną kładziemy na przemian przesypując każdą warstwę bułka tartą. na wierzch kładziemy bakłażany i zalewamy przygotowanym sosem, posypujemy serem żółtym i pieczemy przez 50 minut w temp. 190 stopni.

Przepis dodał użytkownik inis1984

d2j7szx

Podziel się opinią

Share
d2j7szx

d2j7szx
d2j7szx
d2j7szx