Frittata ze szpinakiem i serem feta
Składniki: 5 jajek, 2 garście liści szpinaku, 80 g sera feta 2 pomidory, łyżka masła klarowanego, szczypiorek, ulubione suszone zioła, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Aby przygotować frittatę, będziesz potrzebować patelni, której można używać w piekarniku. Jeśli rączka patelni jest plastikowa, możesz owinąć ją grubą warstwą folii aluminiowej. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Jajka roztrzep razem z solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i suszonymi ziołami. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidory i liście szpinaku. Podsmaż chwilę, aż szpinak zmniejszy objętość, wlej masę jajeczną, dodaj pokruszony ser feta i wymieszaj. Smaż ok. 2 minuty, po czym wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.