Ser feta w roli głównej

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 6Będzie pysznie

Obraz
© iStock.com

Feta jest najstarszym i chyba najbardziej znanym na świecie greckim serem. Specjał o kruchej konsystencji, słono-pikantnym smaku oraz delikatnym zapachu kwaśnego mleka, stanowi świetny dodatek do wielu potraw, dlatego także w Polsce cieszy się niemałą popularnością. Stanowi świetny dodatek do sałatek, ale także wyśmienicie smakuje na gorąco. Dlatego mamy dla was kilka smakowitych propozycji, jak wykorzystać ten ser w kuchni.

Ale zanim przystąpisz do przygotowania którejś z naszych pysznych propozycji, musisz kupić dobry ser. Problem w tym, że większość produktów oferowanych w naszych sklepach to tylko podróbki prawdziwej fety. Od kilku lat nazwa feta jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla produktów pochodzących z Grecji. Jeśli na opakowaniu znajdziemy symbol PDO, to oznacza, że przynajmniej jeden etap procesu wytwarzania odbywa się w śródziemnomorskim kraju. Jednak w dyskontach przeważają rodzime wyroby "fetopodobne", które, jak wynika z bada rynku, cieszą się dużym powodzeniem.
Jednak musimy zdać sobie sprawę, że mają one niewiele wspólnego z klasycznym greckim serem. Dlaczego? Otóż sekret tkwi w głównym surowcu. Polskie firmy wykorzystują przede wszystkim poddane procesowi pasteryzacji mleko krowie. Dzięki dodatkowi soli produkt przypomina trochę oryginalną fetę, ale zazwyczaj różni się konsystencją, aromatem i smakiem. Wyroby "fetopodobne" są często wzbogacane regulatorami kwasowości i barwnikami, czyli substancjami, które są zabronione w procesie produkcji autentycznego sera znad Morza Śródziemnego. Dlatego warto poszukać w sklepach oryginalnej fety.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 6Smażone kotleciki z marchewką i serem feta

Obraz
© iStock.com

Składniki: 800 g marchewki, 2 ziemniaki, cebula, 1/2 kg słodkich ziemniaków, 5 jajek, 200 g sera feta, 6 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki nasion kminku, olej rzepakowy.
Przygotowanie: Marchewki umyj, oskrob, a ziemniaki oczyść i obierz. Warzywa zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane wsyp do miski, posól i odstaw na chwilę, a w tym czasie przygotuj masę jajeczną. W dużej misce połącz ze sobą jajka, pokruszony ser feta, mąkę, natkę pietruszki, nasiona kminku i wszystko wymieszaj. Ze startych warzyw odciśnij wodę, która wydzieliła się z nich pod wpływem soli i dodaj masę jajeczną. Wszystko mieszaj do chwili połączenia się składników. Z masy uformuj małe kotleciki i smaż je na głębokim oleju. Kiedy ładnie się zarumienią, ułóż je na ręczniku papierowym, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Kotleciki podawaj z ulubionym sosem.

/ 6Naleśniki szpinakowe z serem feta i suszonymi pomidorami

Obraz
© iStock.com

Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, łyżka oleju do ciasta, 450 ml wody gazowanej, dwie garście świeżego szpinaku, ząbek czosnku, 200 g fety w kostce, masło klarowane do smażenia, pomidory suszone w zalewie ziołowej, sól i pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *
Mąkę przesiej do miski. W drugiej rozkłóć jajka, a następnie połącz je z łyżką oleju i szczyptą soli. Miksując lub energicznie mieszając, dosyp mąkę i wlej wodę. Ciasto odstawić na 20 minut i w tym czasie przy pomocy blendera zmiksuj szpinak z ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem, a następnie dodaj do ciasta i zamieszaj. Fetę pokrusz i wymieszaj z kilkoma pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz łyżkę zalewy ziołowej. Z gotowego ciasta usmaż na rozgrzanym maśle naleśniki. Na gotowe wyłóż farsz i zawiń w ruloniki. Naleśniki możesz zapiec w piekarniku. Ułóż je w wysmarowanym masłem klarowanym naczyniu żaroodpornym i piecz przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

/ 6Warzywa zapiekane z fetą

Obraz
© iStock.com

Składniki: 1/2 cukinii lub bakłażana, 2 papryki (żółta i czerwona), 3 pomidory, cebula, 200 g sera feta, ulubione suszone zioła (np. bazylia, oregano, estragon)
, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Warzywa umyj, pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę. Bakłażana pokrój w plastry i posól. Dno wysmarowanego olejem roślinnym naczynia żaroodpornego wyłóż plastrami bakłażana, następnie wysyp wymieszanej ze sobą i pokrojone w półplasterki warzywa z ziołami. Wszytko posyp obficie serem feta i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 30-35 minut.

/ 6Frittata ze szpinakiem i serem feta

Obraz
© iStock.com

Składniki: 5 jajek, 2 garście liści szpinaku, 80 g sera feta 2 pomidory, łyżka masła klarowanego, szczypiorek, ulubione suszone zioła, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Aby przygotować frittatę, będziesz potrzebować patelni, której można używać w piekarniku. Jeśli rączka patelni jest plastikowa, możesz owinąć ją grubą warstwą folii aluminiowej. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Jajka roztrzep razem z solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i suszonymi ziołami. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidory i liście szpinaku. Podsmaż chwilę, aż szpinak zmniejszy objętość, wlej masę jajeczną, dodaj pokruszony ser feta i wymieszaj. Smaż ok. 2 minuty, po czym wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

/ 6Sałatka grecka

Obraz
© iStock.com

Składniki: 2 pomidory, 4 ogórki gruntowe, 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 szklanki czarnych oliwek, 250 g sera feta, 2 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Pomidory pokrój na ćwiartki. Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na pół, a następnie na grubsze półplasterki. Cebulę pokrój w kosteczkę, a oliwki w połówki. Wszystkie składniki umieść w misce i dopraw odrobiną soli oraz pieprzem. Na wierzchu połóż rozdrobniony lub pokrojony w kostkę ser feta, posyp suszonym ziołami i polej oliwą. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości