Będzie pysznie
Feta jest najstarszym i chyba najbardziej znanym na świecie greckim serem. Specjał o kruchej konsystencji, słono-pikantnym smaku oraz delikatnym zapachu kwaśnego mleka, stanowi świetny dodatek do wielu potraw, dlatego także w Polsce cieszy się niemałą popularnością. Stanowi świetny dodatek do sałatek, ale także wyśmienicie smakuje na gorąco. Dlatego mamy dla was kilka smakowitych propozycji, jak wykorzystać ten ser w kuchni.
Ale zanim przystąpisz do przygotowania którejś z naszych pysznych propozycji, musisz kupić dobry ser. Problem w tym, że większość produktów oferowanych w naszych sklepach to tylko podróbki prawdziwej fety. Od kilku lat nazwa feta jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla produktów pochodzących z Grecji. Jeśli na opakowaniu znajdziemy symbol PDO, to oznacza, że przynajmniej jeden etap procesu wytwarzania odbywa się w śródziemnomorskim kraju. Jednak w dyskontach przeważają rodzime wyroby "fetopodobne", które, jak wynika z bada rynku, cieszą się dużym powodzeniem.
Jednak musimy zdać sobie sprawę, że mają one niewiele wspólnego z klasycznym greckim serem. Dlaczego? Otóż sekret tkwi w głównym surowcu. Polskie firmy wykorzystują przede wszystkim poddane procesowi pasteryzacji mleko krowie. Dzięki dodatkowi soli produkt przypomina trochę oryginalną fetę, ale zazwyczaj różni się konsystencją, aromatem i smakiem. Wyroby "fetopodobne" są często wzbogacane regulatorami kwasowości i barwnikami, czyli substancjami, które są zabronione w procesie produkcji autentycznego sera znad Morza Śródziemnego. Dlatego warto poszukać w sklepach oryginalnej fety.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń
Smażone kotleciki z marchewką i serem feta
Składniki: 800 g marchewki, 2 ziemniaki, cebula, 1/2 kg słodkich ziemniaków, 5 jajek, 200 g sera feta, 6 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki nasion kminku, olej rzepakowy.
Przygotowanie: Marchewki umyj, oskrob, a ziemniaki oczyść i obierz. Warzywa zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane wsyp do miski, posól i odstaw na chwilę, a w tym czasie przygotuj masę jajeczną. W dużej misce połącz ze sobą jajka, pokruszony ser feta, mąkę, natkę pietruszki, nasiona kminku i wszystko wymieszaj. Ze startych warzyw odciśnij wodę, która wydzieliła się z nich pod wpływem soli i dodaj masę jajeczną. Wszystko mieszaj do chwili połączenia się składników. Z masy uformuj małe kotleciki i smaż je na głębokim oleju. Kiedy ładnie się zarumienią, ułóż je na ręczniku papierowym, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Kotleciki podawaj z ulubionym sosem.
Naleśniki szpinakowe z serem feta i suszonymi pomidorami
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, łyżka oleju do ciasta, 450 ml wody gazowanej, dwie garście świeżego szpinaku, ząbek czosnku, 200 g fety w kostce, masło klarowane do smażenia, pomidory suszone w zalewie ziołowej, sól i pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *
Mąkę przesiej do miski. W drugiej rozkłóć jajka, a następnie połącz je z łyżką oleju i szczyptą soli. Miksując lub energicznie mieszając, dosyp mąkę i wlej wodę. Ciasto odstawić na 20 minut i w tym czasie przy pomocy blendera zmiksuj szpinak z ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem, a następnie dodaj do ciasta i zamieszaj. Fetę pokrusz i wymieszaj z kilkoma pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz łyżkę zalewy ziołowej. Z gotowego ciasta usmaż na rozgrzanym maśle naleśniki. Na gotowe wyłóż farsz i zawiń w ruloniki. Naleśniki możesz zapiec w piekarniku. Ułóż je w wysmarowanym masłem klarowanym naczyniu żaroodpornym i piecz przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Warzywa zapiekane z fetą
Składniki: 1/2 cukinii lub bakłażana, 2 papryki (żółta i czerwona), 3 pomidory, cebula, 200 g sera feta, ulubione suszone zioła (np. bazylia, oregano, estragon)
, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Warzywa umyj, pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę. Bakłażana pokrój w plastry i posól. Dno wysmarowanego olejem roślinnym naczynia żaroodpornego wyłóż plastrami bakłażana, następnie wysyp wymieszanej ze sobą i pokrojone w półplasterki warzywa z ziołami. Wszytko posyp obficie serem feta i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 30-35 minut.
Frittata ze szpinakiem i serem feta
Składniki: 5 jajek, 2 garście liści szpinaku, 80 g sera feta 2 pomidory, łyżka masła klarowanego, szczypiorek, ulubione suszone zioła, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Aby przygotować frittatę, będziesz potrzebować patelni, której można używać w piekarniku. Jeśli rączka patelni jest plastikowa, możesz owinąć ją grubą warstwą folii aluminiowej. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Jajka roztrzep razem z solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i suszonymi ziołami. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidory i liście szpinaku. Podsmaż chwilę, aż szpinak zmniejszy objętość, wlej masę jajeczną, dodaj pokruszony ser feta i wymieszaj. Smaż ok. 2 minuty, po czym wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Sałatka grecka
Składniki: 2 pomidory, 4 ogórki gruntowe, 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 szklanki czarnych oliwek, 250 g sera feta, 2 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Pomidory pokrój na ćwiartki. Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na pół, a następnie na grubsze półplasterki. Cebulę pokrój w kosteczkę, a oliwki w połówki. Wszystkie składniki umieść w misce i dopraw odrobiną soli oraz pieprzem. Na wierzchu połóż rozdrobniony lub pokrojony w kostkę ser feta, posyp suszonym ziołami i polej oliwą. Gotowe!