Pięć sposobów na perfekcyjne jajka
Potrawy z jajek nie muszą być nudne. Zamiast szybkiej jajecznicy czy jajka na miękko możemy przygotować także inne potrawy - równie smaczne, a w dodatku bardzo atrakcyjnie wyglądające. Jajko, o czym mało kto wie, ma nawet swoje święto. Międzynarodowy Dzień jajka obchodzony jest w tym roku 14 października. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was pięć przepisów na znakomite dania z jajkiem w roli głównej.
Jajko w koszulce na toście
Potrawy z jajek nie muszą być nudne. Zamiast szybkiej jajecznicy czy jajka na miękko możemy przygotować także inne potrawy - równie smaczne, a w dodatku bardzo atrakcyjnie wyglądające. Jajko, o czym mało kto wie, ma nawet swoje święto. Międzynarodowy Dzień Jajka obchodzony jest w tym roku 14 października. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was pięć przepisów na znakomite dania z jajkiem w roli głównej.
Jajko w koszulce to bardzo prosty pomysł na dobre śniadanie. Składniki: 4 jajka, 4 kromki dobrego pieczywa (chleb, bułka), pół ząbka czosnku, masło, oliwa, ocet, sól i pieprz.
Najpierw kromki pieczywa nacieramy czosnkiem i smażymy na oliwie. Gotowe grzanki trzymamy w ciepłym miejscu. W garnku gotujemy wodę, dodajemy sól i łyżeczkę octu. Gdy woda zawrze, delikatnie wbijamy do garnka po jednym jajku. Przy pomocy łyżki nakładamy białko na żółtko i po dwóch minutach wyjmujemy łyżką cedzakową. Jajko układamy na grzance, na to kawałek masła, sól i pieprz. Można podać dodatkowo z boczkiem i zieleniną.
Jajko faszerowane tuńczykiem
Jajka można faszerować wieloma rodzajami farszu. Jeśli chcemy przygotować je na szybko, warto spróbować farszu z tuńczyka. Takie śniadanie smakuje świetnie i w dodatku jest zdrowe. Składniki: 4 jajka, puszka tuńczyka w sosie własnym, śmietana, pęczek szczypiorku, łyżka chrzanu, natka pietruszki, pieprz i sól.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka i wrzucamy do miski. Dodajemy: tuńczyka, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, dwie łyżki śmietany, chrzan, sól i pieprz i dokładnie masę rozgniatamy widelcem. W miarę potrzeby dodajemy śmietanę. Masę nakładamy na jajko w miejsce po żółtku i jemy z pieczywem.
Jajko po wiedeńsku
To wykwintne, ale proste do przygotowania danie pochodzi - jak wskazuje nazwa - z najlepszych wiedeńskich restauracji. Przed II wojną światową jajka po wiedeńsku były nieodłącznym składnikiem śniadań pisarzy, aktorów i polityków. Warto znów je wprowadzić na nasze stoły.
Składniki: dwa jajka, łyżka masła, pęczek szczypiorku, sól, pieprz.
Szklankę smarujemy od wewnątrz masłem, wbijamy jajko, solimy i posypujemy pieprzem. Wkładamy szklankę do garnka z wyłożoną na dno ściereczką, a następnie wlewamy gorącą wodę (obok szklanki!). Gotujemy, aż jajko się zetnie (około 6-8 minut). Ostrożnie wyjmujemy, dodajemy kawałek masła i posypujemy szczypiorkiem. Idealnie smakuje z bagietką.
Omlet z kozim serem i rukolą
Jak każdy omlet, także ten, przygotowuje się bardzo szybko. Nie zajmie to więcej niż cztery-pięć minut, a efekt może być doskonały. Oprócz prostych omletów z samych jajek, możemy przyrządzić omlet z serem i rukolą. Jest fantastyczny.
Składniki na jeden omlet: dwa jajka, dwie łyżki koziego twarożku, kilkanaście listków rukoli, masło, sól i pieprz.
W misce rozbijamy jajka, solimy je, dodajemy pieprz i bardzo mocno mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Na patelni podgrzewamy masło, wylewamy jajka, zmniejszamy ogień i smażymy dwie minuty. Na omlecie rozkładamy serek i liście rukoli, składamy go na pół i podajemy na ciepłym talerzu.
Jajecznica z kurkami
Jesienna jajecznica z grzybami to propozycja nie tylko na śniadanie, ale również na kolację. Z jajkiem komponują się różne grzyby, ale chyba właśnie kurki pasują do tego dania najlepiej.
Składniki na dwie porcje: 4 jajka, szklanka umytych kurek, mała cebula, masło, sól.
Cebulę kroimy w kostkę, kurki rozrywamy na mniejsze kawałki, a jeśli są niewielkie, zostawiamy je w całości. Na patelnię wkładamy masło, wrzucamy cebulę i kurki, smażymy na małym ogniu, mieszając. Następnie wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i mieszamy dokładnie widelcem. Podajemy z grzankami lub ze świeżym pieczywem.
Agata Dudkiewicz