Pięć sposobów na perfekcyjne jajka

Potrawy z jajek nie muszą być nudne. Zamiast szybkiej jajecznicy czy jajka na miękko możemy przygotować także inne potrawy - równie smaczne, a w dodatku bardzo atrakcyjnie wyglądające. Jajko, o czym mało kto wie, ma nawet swoje święto. Międzynarodowy Dzień jajka obchodzony jest w tym roku 14 października. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was pięć przepisów na znakomite dania z jajkiem w roli głównej.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Jajko w koszulce na toście

Obraz
© 123RF.COM

Potrawy z jajek nie muszą być nudne. Zamiast szybkiej jajecznicy czy jajka na miękko możemy przygotować także inne potrawy - równie smaczne, a w dodatku bardzo atrakcyjnie wyglądające. Jajko, o czym mało kto wie, ma nawet swoje święto. Międzynarodowy Dzień Jajka obchodzony jest w tym roku 14 października. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was pięć przepisów na znakomite dania z jajkiem w roli głównej.

Jajko w koszulce to bardzo prosty pomysł na dobre śniadanie. Składniki: 4 jajka, 4 kromki dobrego pieczywa (chleb, bułka), pół ząbka czosnku, masło, oliwa, ocet, sól i pieprz.
Najpierw kromki pieczywa nacieramy czosnkiem i smażymy na oliwie. Gotowe grzanki trzymamy w ciepłym miejscu. W garnku gotujemy wodę, dodajemy sól i łyżeczkę octu. Gdy woda zawrze, delikatnie wbijamy do garnka po jednym jajku. Przy pomocy łyżki nakładamy białko na żółtko i po dwóch minutach wyjmujemy łyżką cedzakową. Jajko układamy na grzance, na to kawałek masła, sól i pieprz. Można podać dodatkowo z boczkiem i zieleniną.

/ 5Jajko faszerowane tuńczykiem

Obraz
© 123RF.COM

Jajka można faszerować wieloma rodzajami farszu. Jeśli chcemy przygotować je na szybko, warto spróbować farszu z tuńczyka. Takie śniadanie smakuje świetnie i w dodatku jest zdrowe. Składniki: 4 jajka, puszka tuńczyka w sosie własnym, śmietana, pęczek szczypiorku, łyżka chrzanu, natka pietruszki, pieprz i sól.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka i wrzucamy do miski. Dodajemy: tuńczyka, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, dwie łyżki śmietany, chrzan, sól i pieprz i dokładnie masę rozgniatamy widelcem. W miarę potrzeby dodajemy śmietanę. Masę nakładamy na jajko w miejsce po żółtku i jemy z pieczywem.

/ 5Jajko po wiedeńsku

Obraz
© Shutterstock.com

To wykwintne, ale proste do przygotowania danie pochodzi - jak wskazuje nazwa - z najlepszych wiedeńskich restauracji. Przed II wojną światową jajka po wiedeńsku były nieodłącznym składnikiem śniadań pisarzy, aktorów i polityków. Warto znów je wprowadzić na nasze stoły.

Składniki: dwa jajka, łyżka masła, pęczek szczypiorku, sól, pieprz.

Szklankę smarujemy od wewnątrz masłem, wbijamy jajko, solimy i posypujemy pieprzem. Wkładamy szklankę do garnka z wyłożoną na dno ściereczką, a następnie wlewamy gorącą wodę (obok szklanki!). Gotujemy, aż jajko się zetnie (około 6-8 minut). Ostrożnie wyjmujemy, dodajemy kawałek masła i posypujemy szczypiorkiem. Idealnie smakuje z bagietką.

/ 5Omlet z kozim serem i rukolą

Obraz
© 123RF.COM


Jak każdy omlet, także ten, przygotowuje się bardzo szybko. Nie zajmie to więcej niż cztery-pięć minut, a efekt może być doskonały. Oprócz prostych omletów z samych jajek, możemy przyrządzić omlet z serem i rukolą. Jest fantastyczny.

Składniki na jeden omlet: dwa jajka, dwie łyżki koziego twarożku, kilkanaście listków rukoli, masło, sól i pieprz.

W misce rozbijamy jajka, solimy je, dodajemy pieprz i bardzo mocno mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Na patelni podgrzewamy masło, wylewamy jajka, zmniejszamy ogień i smażymy dwie minuty. Na omlecie rozkładamy serek i liście rukoli, składamy go na pół i podajemy na ciepłym talerzu.

/ 5Jajecznica z kurkami

Obraz
© 123RF.COM

Jesienna jajecznica z grzybami to propozycja nie tylko na śniadanie, ale również na kolację. Z jajkiem komponują się różne grzyby, ale chyba właśnie kurki pasują do tego dania najlepiej.

Składniki na dwie porcje: 4 jajka, szklanka umytych kurek, mała cebula, masło, sól.

Cebulę kroimy w kostkę, kurki rozrywamy na mniejsze kawałki, a jeśli są niewielkie, zostawiamy je w całości. Na patelnię wkładamy masło, wrzucamy cebulę i kurki, smażymy na małym ogniu, mieszając. Następnie wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i mieszamy dokładnie widelcem. Podajemy z grzankami lub ze świeżym pieczywem.

Agata Dudkiewicz

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce