Szprotki w sosie pomidorowym
Wszyscy chyba lubią te małe rybki prosto z puszki. Po co jednak szukać dobrych gatunkowo szprotek w sklepie, skoro można je przygotować samodzielnie? Składniki: kilogram świeżych szprotek, dwie marchewki, dwie puszki krojonych pomidorów bez skóry, trzy cebule, cztery łyżki octu, cztery łyżki oleju, dwa liście laurowe, dwa goździki, sól, cukier, pieprz. Obcinamy głowy szprotek, wyciągamy wnętrzności, ryby myjemy szybko pod bieżącą wodą i dokładnie suszymy. Warzywa obieramy i ścieramy na drobnej tarce. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa, pomidory i wszystko dusimy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Gotujemy pół godziny, zmniejszamy gaz i dorzucamy ryby. Powinny się dusić kolejne pół godziny w ledwo bulgoczącym wywarze. Nie mieszamy! Ciepłe jeszcze ryby delikatnie układamy w szerokich i niskich słoiczkach, zalewamy pastą pomidorową i zakręcamy.