Makrele z ogórkami
Nie wszystkie przepisy na rybne przetwory wydają się oczywiste. Ten z pewnością taki nie jest. Makrela to jedna z najzdrowszych ryb, warto więc jak najczęściej po nią sięgać. Tym bardziej, że można z niej wyczarować prawdziwe cudo. Składniki: trzy średniej wielkości świeże makrele, dwie cebule, dwie marchewki, cztery duże ogórki, liście laurowe, pieprz w ziarnach, sól, olej, cukier, szklanka soku z cytryny. Przygotowanie: marchewki i cebule kroimy w krążki. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Ryby czyścimy i kroimy w dzwonka, solimy i smażymy na oleju. W wyparzonych słoikach układamy na dnie trochę marchewki, cebulę i ogórka. Warzywa przekładamy warstwą ryb, na których znów układamy warzywa itd. Z oleju, soku z cytryny i cukru gotujemy wywar, dorzucamy listki laurowe i pieprz, a następnie zalewamy tym ryby. Tak przygotowana ryba wytrzyma w lodówce kilka miesięcy.