Ryby na zimę. Przetwory, które możesz zrobić "na potem"

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Smakowite propozycje z ryb

Obraz
© 123RF.COM

Weki najczęściej przygotowujemy z warzyw, owoców i grzybów. Bardziej doświadczeni zabierają się także za domowe konserwy mięsne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby zapakować w słoiki ryby. Będziemy mieli gotowe dania i przekąski, zdrowe i bardzo smaczne. W cyklu "Ryba na piątek" polecamy 6 pysznych i sprytnych pomysłów.

/ 7Najpierw mrożonki

Obraz
© 123RF.COM

Zacznijmy od tego, w jaki sposób mrozić ryby, by móc je wykorzystywać w miarę potrzeb. Nie jest to takie banalne, jak mogłoby się wydawać. Aby móc przechowywać je przez trzy miesiące lub dłużej, musimy spełnić kilka warunków. Przede wszystkim ryby przeznaczone do mrożenia muszą być wypatroszone, umyte i wytarte do sucha, a ryby morskie także wyfiletowane. Następnie pakujemy do szczelnych opakowań, najlepiej w małych porcjach. Aby uniknąć przykrych niespodzianek, na opakowaniu napiszmy datę mrożenia. Bardzo istotne jest także właściwe rozmnażanie ryb. Tego procesu nie można niestety przyspieszać. Żeby ryba była smaczna musi powoli rozmarzać z lodówce, nigdy pod wodą kranu!

/ 7Ryby w occie

Obraz
© 123RF.COM

Ryby w zalewie octowej są wyjątkowo smaczne i co ważne w tej postaci nie tracą swoich cennych właściwości. Do tego rodzaju weków możemy wykorzystać każdy gatunek ryb słodkowodnych i morskich, nie tylko popularne w occie śledzie. Sposób przygotowania jest identyczny dla wszystkich gatunków. Składniki: dwa kilogramy ryb, litr wody, szklanka octu spirytusowego, kilka ziaren ziela angielskiego, listki laurowe, dwie średnie cebule, jedna duża marchew, sól i cukier, kilka ziaren pieprzu, mąka, oliwa. Przygotowanie: ryby czyścimy, patroszymy, kroimy w dzwonka, solimy. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojoną w krążki cebulę i marchewkę oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, dolewamy ocet i gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy cukrem. Ryby obtaczamy w mące i smażymy krótko z każdej strony na oliwie. Układamy je delikatnie w wyparzonych słoikach, zalewamy zalewą i układamy na rybach marchew, cebulę oraz wyjęte z zalewy przyprawy. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

/ 7Ryby w pomidorach

Obraz
© 123RF.COM

Ryby i pomidory to idealne połączenie. Przygotowując przetwory, warto o tym pamiętać. Do zalewy pomidorowej nadają się przede wszystkim ryby mięsiste: sum, łosoś, karp czy jesiotr, choć inne gatunki również będą dobre. Składniki: kilogram oczyszczonych i podzielonych na porcje ryb, szklanka oleju, szklanka wody, trzy łyżki koncentratu pomidorowego, cukier, pieprz i sól, mąka i olej. Ryby obtaczamy delikatnie w mące i smażymy na złoty kolor. Wodę, olej, koncentrat i przyprawy zagotowujemy w garnku, dokładnie mieszając. Ciepłe ryby przekładamy do słoików i zalewamy gorącym płynem. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki.

/ 7Makrele z ogórkami

Obraz
© 123RF.COM

Nie wszystkie przepisy na rybne przetwory wydają się oczywiste. Ten z pewnością taki nie jest. Makrela to jedna z najzdrowszych ryb, warto więc jak najczęściej po nią sięgać. Tym bardziej, że można z niej wyczarować prawdziwe cudo. Składniki: trzy średniej wielkości świeże makrele, dwie cebule, dwie marchewki, cztery duże ogórki, liście laurowe, pieprz w ziarnach, sól, olej, cukier, szklanka soku z cytryny. Przygotowanie: marchewki i cebule kroimy w krążki. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Ryby czyścimy i kroimy w dzwonka, solimy i smażymy na oleju. W wyparzonych słoikach układamy na dnie trochę marchewki, cebulę i ogórka. Warzywa przekładamy warstwą ryb, na których znów układamy warzywa itd. Z oleju, soku z cytryny i cukru gotujemy wywar, dorzucamy listki laurowe i pieprz, a następnie zalewamy tym ryby. Tak przygotowana ryba wytrzyma w lodówce kilka miesięcy.

/ 7Szprotki w sosie pomidorowym

Obraz
© 123RF.COM

Wszyscy chyba lubią te małe rybki prosto z puszki. Po co jednak szukać dobrych gatunkowo szprotek w sklepie, skoro można je przygotować samodzielnie? Składniki: kilogram świeżych szprotek, dwie marchewki, dwie puszki krojonych pomidorów bez skóry, trzy cebule, cztery łyżki octu, cztery łyżki oleju, dwa liście laurowe, dwa goździki, sól, cukier, pieprz. Obcinamy głowy szprotek, wyciągamy wnętrzności, ryby myjemy szybko pod bieżącą wodą i dokładnie suszymy. Warzywa obieramy i ścieramy na drobnej tarce. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa, pomidory i wszystko dusimy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Gotujemy pół godziny, zmniejszamy gaz i dorzucamy ryby. Powinny się dusić kolejne pół godziny w ledwo bulgoczącym wywarze. Nie mieszamy! Ciepłe jeszcze ryby delikatnie układamy w szerokich i niskich słoiczkach, zalewamy pastą pomidorową i zakręcamy.

/ 7Rybne kuleczki

Obraz
© 123RF.COM

Wśród wielu niepodważalnych zalet, ryby mają jedną wadę – ości. Dlatego też nasza ostatnia propozycja rozwiązuje ten problem. Składniki: kilogram filetów z ryb morskich, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, jajko, sól, pieprz, tarta bułka. Na zalewę: litr wody, pół szklanki octu, trzy cebule, cukier, sól, pieprz w ziarnach. Przygotowanie: rybę, cebule i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko i tyle tartej bułki, by można było uformować ścisłe kuleczki. Dodajemy sól, pieprz i smażymy kulki na oleju. Gotujemy zalewę. W słoikach układamy pulpeciki i zalewamy gorącą marynatą.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru