Ryby w occie
Ryby w zalewie octowej są wyjątkowo smaczne i co ważne w tej postaci nie tracą swoich cennych właściwości. Do tego rodzaju weków możemy wykorzystać każdy gatunek ryb słodkowodnych i morskich, nie tylko popularne w occie śledzie. Sposób przygotowania jest identyczny dla wszystkich gatunków. Składniki: dwa kilogramy ryb, litr wody, szklanka octu spirytusowego, kilka ziaren ziela angielskiego, listki laurowe, dwie średnie cebule, jedna duża marchew, sól i cukier, kilka ziaren pieprzu, mąka, oliwa. Przygotowanie: ryby czyścimy, patroszymy, kroimy w dzwonka, solimy. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojoną w krążki cebulę i marchewkę oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, dolewamy ocet i gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy cukrem. Ryby obtaczamy w mące i smażymy krótko z każdej strony na oliwie. Układamy je delikatnie w wyparzonych słoikach, zalewamy zalewą i układamy na rybach marchew, cebulę oraz wyjęte z zalewy przyprawy. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.