Farsz do pierogów
A co z nadzieniem? Najpopularniejsze kulebiaki nadziewa się farszem mięsnym, rybnym, kapustą lub owocami. Warto wiedzieć, że farszu powinno być tyle, co ciasta, a nawet więcej. To on bowiem nadaje smak potrawie. Kulebiaki rybne są spotykane praktycznie wyłącznie w Rosji. Kiedyś nadziewano je mięsem jesiotra czy amura, ryb znakomitych, dziś drogich. Dlatego zastąpiły je szczupaki, karpie czy sumy. Jagody i jabłka to z kolei najczęściej używane do farszów owoce - były zawsze szeroko dostępne, więc ich popularność nie dziwi. Farsze mięsne także są często spotykane. Mielone i wcześniej lekko obsmażone mięso wieprzowe miesza się z przyprawami. Na południu Rosji i na Kaukazie używa się mięsa baraniego. Jeśli taki pieróg zamiast zapiec, usmażymy w głębokim oleju, otrzymamy kolejną odmianę -
czeburek. Warto spróbować zrobić pieróg drożdżowy samodzielnie, w domu. Na pewno zaskoczymy tym gości i rodzinę. Oto dwa najbardziej popularne przepisy.