Kulebiak z rybą
Składniki: dwie szklanki mąki, pół kostki drożdży, dwa jajka, pół kostki masła, sól, cukier, pół kilograma filetów ze szczupaka lub jesiotra, kilka pieczarek, trzy jajka na twardo, pęczek natki pietruszki, dwie cebule.
Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, masło, jajka, wodę i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny. W tym czasie wyjmujemy dokładnie wszystkie ości z filetów (na szczęście, w jesiotrach prawie ich nie ma). Smażymy osolone filety na złoto i rozrywamy na kawałeczki. Podsmażamy posiekaną cebulę, pieczarki i dodajemy je do ryby. Dodajemy posiekane jajka ugotowane na twardo, pietruszkę, sól i pieprz i mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy do grubości ok. pół centymetra i wykładamy nim natłuszczoną formę do keksu. Nakładamy farsz, przykrywamy kolejnym płatem ciasta i sklejamy brzegi, robiąc np. falbankę. Z pozostałego ciasta możemy zrobić ozdoby, wycinające je foremkami do ciasteczek. Wierzch smarujemy jajkiem i
zapiekamy około godzinę.