Jagody
Jagody wykazują właściwości bakteriobójcze, sprawdzają się przy zatruciach pokarmowych, działają przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, hamują krwawienia z naczyń włosowatych, łagodzą bóle brzucha i nudności. Mają też bardzo korzystny wpływ na wzrok. Suszone jagody oraz napar z ich liści stanowią doskonały, naturalny lek na biegunki - to zasługa przede wszystkim dużej ilości garbników. Natomiast surowe owoce działają rozluźniająco, są więc pomocne przy zaparciach. Przed spożyciem jagód bezwzględnie należy je dokładnie umyć. Mogą być bowiem źródłem zakażenia bąblownicą - groźną chorobą pasożytniczą wywoływaną przez bąblowca - tasiemca wieńcogłowego. Dokładnie umyte owoce z odrobiną śmietanki stanowią kwintesencję letnich deserów, a pierogi lub naleśniki z jagodami to pomysł na fantastyczny lekki obiad w upalny dzień.