Pyszne i zdrowe owoce sezonowe

Czekamy na nie cały rok. W końcu są. Cieszą smakiem lata, którego nie mają żadne egzotyczne owoce. Maliny, truskawki, jagody, wiśnie... Cześć z nich właśnie pyszni się na drzewach i krzewach. Resztą będziemy się raczyć za kilka tygodni.

Obraz

/ 10Polskie owoce sezonowe

Obraz

Czekamy na nie cały rok. Skupiają w sobie smak lata, którego nie mają żadne egzotyczne owoce. Maliny, truskawki, jagody, wiśnie... Cześć z nich właśnie pyszni się na drzewach i krzewach. Resztą będziemy się raczyć lada moment.

Jedno jest pewne - sezon na nasze rodzime owoce jest krótki, należy więc w pełni go wykorzystać. Wspaniale nadają się do deserów, a także słodkich dań obiadowych - zup owocowych, pierogów, knedli, naleśników. Można też zrobić z nich przetwory - dżemy, powidła, soki czy kompoty albo po prostu je zamrozić, by zachować trochę lata na zimę. Dietetyk radzi, za co - poza smakiem - warto docenić te produkty.

/ 10Włącz owoce do diety

Obraz
© 123RF.COM

Letnie smakołyki gwarantują nam nie tylko wspaniały smak, ale też mnóstwo cennych substancji odżywczych.

- Odradzam jedzenie owoców na noc osobom będącym na diecie. Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych, których w nocy nie jesteśmy w stanie na bieżąco wykorzystać. Ponadto owoce sprzyjają odkładaniu się tłuszczu w naszym organizmie - wyjaśnia Maja Lewandowska dietetyk z poradni Naturhouse Morena w Gdańsku, która specjalnie dla nas przygotowała krótki przewodnik po polskich owocach sezonowych.

/ 10Maliny

Obraz
© 123RF.COM

Są niezastąpione przy przeziębieniu ze względu na działanie napotne, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne, dlatego chętnie dodawane są do syropów dla dzieci. Konfitury z malin, doskonale sprawdzą się dodane do lodów i ciast, a także herbaty, a sok rozgrzeje nawet w najchłodniejsze wieczory. Liście malin wykazują właściwości moczopędne i przeciwbakteryjne. Kobiety od 7. miesiąca ciąży nie powinny jednak korzystać z naparu z liści malin ze względu na jego działanie rozkurczające mięśnie gładkie, a tym samym ryzyko przedwczesnego porodu.

/ 10Jeżyny

Obraz
© 123RF.COM

- Dzięki zawartości znacznych ilości witaminy K owoce te korzystnie wpływają na nasz układ kostny. Ponadto zawierają dwa oddziałujące na siebie minerały: wapń i magnez, które w istotny sposób biorą udział w tworzeniu tkanki kostnej. Jeżyny spośród wszystkich owoców leśnych zawierają najwięcej witaminy E, zwanej witaminą młodości oraz antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się komórek, chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi nadmierną ekspozycją na słońce, przyspieszają syntezę kolagenu i wzmacniają naczynka krwionośne. Natomiast napar z liści krzewu dodany do kąpieli to naturalna pielęgnacja skóry, włosów i paznokci.

/ 10Truskawki

Obraz
© Fotolia

- Truskawki wykazują właściwości żółciopędne, czyli stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego. Ponieważ w 90 proc. składają się z wody działają też moczopędnie wspomagając pracę nerek. Ponadto zmniejszają ilość kwasu moczowego w naszym organizmie dlatego polecane są osobom mającym problemy ze stawami. Truskawek nie wolno długo moczyć, należy je myć pod bieżącą wodą, a szypułki oderwać na samym końcu. Truskawki nie lubią też przechowywania, najlepiej zjeść je od razu lub przetworzyć, ponieważ szybko się psują.

/ 10Wiśnie

Obraz
© 123RF.COM

Wiśnie zawierają znaczne ilości potasu, wapnia i magnezu, które wpływają na pracę serca. Przemywanie powiek naparem z suszonych kwiatów wiśni pomaga przy zapaleniu spojówek, a sok wiśniowy rozrzedza śluz przy stanach zapalnych dróg oddechowych, obniża temperaturę przy przeziębieniach i działa lekko rozluźniająco przy chronicznych zaparciach. Wiśnie przeznaczone do spożycia nie powinny być nadgniłe, ponieważ takie owoce zwierają rakotwórcze pleśnie - mykotoksyny, które mogą być przyczyną ostrych zatruć, alergii czy rozwoju grzybicy. Z kolei w pestkach wiśni znajdują się substancje cyjanowodorowe, znane jako kwas pruski, które w dużych ilościach mogą być dla nas toksyczne.

/ 10Porzeczki

Obraz
© 123RF.COM

Regularnie spożywane porzeczki, także pod postacią syropów, mogą okazać się pomocne w łagodzeniu problemów gastrycznych, takich jak nadkwaśność czy zgaga. Ponadto owoce te z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego wspomagają ruchy perystaltyczne jelit zapobiegając powstawaniu zaparć. Świeże porzeczki nie mają tak wielu amatorów, jak inne owoce, jednak przygotowane z nich dżemy lub soki wzbudzają prawdziwy zachwyt.

/ 10Jagody

Obraz
© Shutterstock.com

Jagody wykazują właściwości bakteriobójcze, sprawdzają się przy zatruciach pokarmowych, działają przeciwzapalnie na śluzówkę jelit, hamują krwawienia z naczyń włosowatych, łagodzą bóle brzucha i nudności. Mają też bardzo korzystny wpływ na wzrok. Suszone jagody oraz napar z ich liści stanowią doskonały, naturalny lek na biegunki - to zasługa przede wszystkim dużej ilości garbników. Natomiast surowe owoce działają rozluźniająco, są więc pomocne przy zaparciach. Przed spożyciem jagód bezwzględnie należy je dokładnie umyć. Mogą być bowiem źródłem zakażenia bąblownicą - groźną chorobą pasożytniczą wywoływaną przez bąblowca - tasiemca wieńcogłowego. Dokładnie umyte owoce z odrobiną śmietanki stanowią kwintesencję letnich deserów, a pierogi lub naleśniki z jagodami to pomysł na fantastyczny lekki obiad w upalny dzień.

/ 10Poziomki

Obraz
© Shutterstock.com

Poziomki dzięki znacznej zawartości garbników działają przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie. Ponieważ zawierają bardzo dużo witaminy C podnoszą odporność organizmu i pomagają walczyć z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Liście poziomki działają ściągająco na skórę: zamykają pory i oczyszczają cerę tłustą i trądzikową. Choć nie są tak popularne jak truskawki, ich łagodny, odświeżający smak jest najlepszą wizytówką wypoczynku na łonie natury. Wspaniale smakują świeże bez żadnych dodatków, jednak zaserwowane z kulką zimnych lodów i listkiem mięty z pewnością będą równie fantastyczne.

10 / 10Śliwki

Obraz
© 123RF.COM

Charakterystyczne dla układu pokarmowego właściwości śliwki zawdzięczają dużej zawartości pektyn, które działają jak miotła na przewód pokarmowy. Jeśli dodamy suszoną śliwkę do ciężkostrawnych potraw, takich jak bigos czy pieczeń, poprawimy ich smak i nie będzie nam dokuczała niestrawność. Oprócz kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast czy sorbetów, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin. Niestety, na śliwki musimy jeszcze trochę poczekać. Na szczęście już niedługo...

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości