Pyszne i zdrowe owoce sezonowe
Polskie owoce sezonowe
Czekamy na nie cały rok. W końcu są. Cieszą smakiem lata, którego nie mają żadne egzotyczne owoce. Maliny, truskawki, jagody, wiśnie... Cześć z nich właśnie pyszni się na drzewach i krzewach. Resztą będziemy się raczyć za kilka tygodni.
Czekamy na nie cały rok. Skupiają w sobie smak lata, którego nie mają żadne egzotyczne owoce. Maliny, truskawki, jagody, wiśnie... Cześć z nich właśnie pyszni się na drzewach i krzewach. Resztą będziemy się raczyć lada moment.
Jedno jest pewne - sezon na nasze rodzime owoce jest krótki, należy więc w pełni go wykorzystać. Wspaniale nadają się do deserów, a także słodkich dań obiadowych - zup owocowych, pierogów, knedli, naleśników. Można też zrobić z nich przetwory - dżemy, powidła, soki czy kompoty albo po prostu je zamrozić, by zachować trochę lata na zimę. Dietetyk radzi, za co - poza smakiem - warto docenić te produkty.