Focaccia
To rodzaj drożdżowego ciasta, które podaje się na śniadanie we Włoszech. Można dodawać do niego dowolne dodatki, by urozmaicić jego smak. Wspaniale smakuje ze śródziemnomorskimi dodatkami: oliwkami, gruboziarnistą solą, tymiankiem, bazylią, orzechami. Przepis na ten chleb jest dość prosty.
Składniki: 500 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 450 ciepłej wody, 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soli, mielony pieprz, ulubione dodatki i zioła
Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, oliwę, sól. Wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przekładamy do dużej miski, smarujemy z wierzchu oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto przekładamy do prostokątnej blachy nasmarowanej oliwą, posypujemy ziołami i solą i polewamy odrobina oliwy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż ładnie się zarumieni.