Trwa ładowanie...
d3nj4ph
26-08-2015 09:17

Aromatyczny chleb pizza

Przepis

Moja rodzina uwielbia ten chlebek. Jest aromatyczny i napakowany pysznymi dodatkami. Najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze ciepły, ale można go również wykorzystać do przygotowania grzanek lub tostów.

d3nj4ph
3.9
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki
  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 40 g drożdży instant
  • 70 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 średnie papryki (żółtka i czerwona)
  • 1/2 szklanki zielony oliwek bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
  • 4 łyżki startej mozzarelli do zapiekania
Przepis

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, sól oraz cukier. Całość zalać ciepłą wodą (najlepiej o temperaturze 45 stopni C, aby drożdże zaczęły pracować). Dokładnie wymieszać, jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać jeszcze trochę mąki. Paprykę i oliwki pokroić (z czerwonej można odłożyć kilka pasków, które mogą posłużyć do udekorowania wierzchu chlebka), czosnek drobno posiekać i dodać do masy. Dodać również sery i ponownie wymieszać, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do wytłuszczonej i oprószonej mąką formy. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C, wstawić ciasto i piec około pół godziny, aż chleb ładnie się zarumieni. Po przestudzeniu wyjąć chlebek z formy (najlepiej jednorazowej). Spożyć najlepiej tego samego dnia, gdyż wtedy jest najsmaczniejszy.

Aromatyczny chleb pizza
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3nj4ph
d3nj4ph
d3nj4ph
d3nj4ph
Więcej tematów
d3nj4ph