Aromatyczny chleb pizza

Moja rodzina uwielbia ten chlebek. Jest aromatyczny i napakowany pysznymi dodatkami. Najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze ciepły, ale można go również wykorzystać do przygotowania grzanek lub tostów.

Aromatyczny chleb pizzaAromatyczny chleb pizza

Składniki

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 40 g drożdży instant
  • 70 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 średnie papryki (żółtka i czerwona)
  • 1/2 szklanki zielony oliwek bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
  • 4 łyżki startej mozzarelli do zapiekania

Przepis

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, sól oraz cukier. Całość zalać ciepłą wodą (najlepiej o temperaturze 45 stopni C, aby drożdże zaczęły pracować). Dokładnie wymieszać, jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać jeszcze trochę mąki. Paprykę i oliwki pokroić (z czerwonej można odłożyć kilka pasków, które mogą posłużyć do udekorowania wierzchu chlebka), czosnek drobno posiekać i dodać do masy. Dodać również sery i ponownie wymieszać, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do wytłuszczonej i oprószonej mąką formy. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C, wstawić ciasto i piec około pół godziny, aż chleb ładnie się zarumieni. Po przestudzeniu wyjąć chlebek z formy (najlepiej jednorazowej). Spożyć najlepiej tego samego dnia, gdyż wtedy jest najsmaczniejszy.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru