Łatwy chleb
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki wody
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki płatków chilli
- ? łyżeczki suszonego oregano
- Mak do posypania chleba
W misce mieszamy mąkę, sól i przyprawy. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do mąki. Mieszamy masę dokładnie. Miskę szczelnie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ciepłego miejsca na noc.
Następnego dnia ściągamy folię spożywczą i mieszamy energicznie łyżką masę chlebową. Przekładamy masę do na prostokątną formę do pieczenia (aby chleb miał ładny kształt, można również przełożyć go do tortownicy). Posypujemy chleb makiem. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 200 -220 st. C.
Chleb najlepiej smakuje jedzony tego samego dnia, następnego dnia skórka traci swą chrupkość.
Podziel się opinią
Komentarze