Pyszne chleby z całego świata

None

Obraz

/ 7Pachnące i chrupiące

Obraz
© Shutterstock.com

Chrupiące pieczywo to podstawa większości kuchni świata. Pierwsze pszenne chleby wypiekano już 9 tysięcy lat temu. W niczym nie przypominały one jednak puszystych bochenków, które teraz kupujemy w piekarniach. Były płaskie, twarde, wypiekane na gorących kamieniach. Jak to wygląda teraz? Zobaczcie przegląd najbardziej popularnego pieczywa, którym zajada się świat.

/ 7Bagietka

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczywo francuskie, któremu ciężko się oprzeć. Ma chrupiącą skórkę, a w środku jest idealnie miękkie i puszyste. To najbardziej znane na świecie pieczywo śniadaniowe. Idealne do past, sałatek i zup, np. cebulowej. Oryginalne bagietki powinny mieć metr długości. Na ich pomysł wpadli jako pierwsi piekarze Napoleona. Piekli je dla żołnierzy, bo były łatwe w transporcie.

/ 7Maca

Obraz
© Shutterstock.com

Pół szklanki mąki mieszamy z 1/4 szklanki gorącej wody. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 5 części. Rozwałkowujemy je na płaskie placki. Nakłuwamy widelcem i smażymy na bardzo rozgrzanej, suchej patelni. Tak najprościej można zrobić popularne pieczywo Izraela, które tradycyjnie spożywają Żydzi w święto Paschy.

/ 7Focaccia

Obraz
© Shutterstock.com

To rodzaj drożdżowego ciasta, które podaje się na śniadanie we Włoszech. Można dodawać do niego dowolne dodatki, by urozmaicić jego smak. Wspaniale smakuje ze śródziemnomorskimi dodatkami: oliwkami, gruboziarnistą solą, tymiankiem, bazylią, orzechami. Przepis na ten chleb jest dość prosty.

Składniki: 500 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 450 ciepłej wody, 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soli, mielony pieprz, ulubione dodatki i zioła

Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, oliwę, sól. Wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przekładamy do dużej miski, smarujemy z wierzchu oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto przekładamy do prostokątnej blachy nasmarowanej oliwą, posypujemy ziołami i solą i polewamy odrobina oliwy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż ładnie się zarumieni.

/ 7Pita

Obraz
© Shutterstock.com

Puszysty, dwuwarstwowy chlebek z charakterystyczną kieszonką jest popularny w kuchni arabskiej, tureckiej, cypryjskiej, greckiej. Najlepiej smakuje wypełniony różnorodnymi farszami z mięsa albo warzyw. Można go jeść z hummusem, świetnie pasuje do pasty z bakłażana albo soczewicy. Pity to główny składnik najchętniej jedzonych na świecie dań kuchni arabskiej, np. kebabów. Chlebki przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, wody, soli i cukru. Piecze się je na rozgrzanej do ok. 230 st. Celsjusza blasze.

/ 7Naan

Obraz
© Shutterstock.com

To płaski, chrupiący chleb charakterystyczny dla kuchni hinduskiej. Oryginalnie wypieka się go w piecu tandoor, ale w domowych warunkach z powodzeniem można go zrobić w zwykłym piekarniku.

Składniki: 300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka suszonych drożdży, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko, 100 g jogurtu naturalnego, 150 ml ciepłego mleka

Przygotowanie: W dużej misce mąkę mieszamy z drożdżami, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie przekładamy je na stolnicę, dzielimy na 7-8 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki, owalny placek. Pieczemy około 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza.

/ 7Chleb turecki

Obraz
© Shutterstock.com

Jest idealny do kawy i herbaty oraz rozmaitych dżemów. Sekret jego niezwykłego smaku tkwi w słodkich dodatkach. To przede wszystkim miód i rodzynki.

Składniki: 500 g mąki, 30 g świeżych drożdży, 50 g cukru, 125 ml mleka, 4 łyżki miodu, 1 jajko, 2 garście rodzynek, 2 łyżki roztopionego masła, jajko i mleko do posmarowania ciasta

Przygotowanie: W małej miseczce mieszamy drożdże z miodem, dodajemy 3 łyżki mąki, połowę mleka i odstawiamy na 20 minut. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, na środku robimy wgłębienie. Dodajemy sól. Oddzielnie miksujemy jajko z cukrem. Dolewamy resztę mleka, mieszamy i wlewamy do wgłębienia w mące. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, przelane wrzątkiem rodzynki i wyrabiamy dalej przez ok. 10 minut. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Z ciasta robimy podłużny bochenek. Smarujemy jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Marta Rowicka/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce