Roladki z kurkami
Kurki mogą stanowić również świetny element farszów. Można nimi nadziewać pierogi, naleśniki, ale my proponujemy nadziewane kurkami roladki ze schabu. Składniki: po kilka plastrów schabu i szynki wędzonej, pół kilograma kurek, jajko, natka pietruszki, bułka tarta, mąka pszenna, śmietana słodka, sól, pieprz, suszony tymianek, czosnek mielony. Mięso rozbijamy bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy. Kurki podsmażamy na maśle, studzimy, przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą, jajka, posiekaną natkę, trochę śmietany i przyprawy. Na plastrach mięsa układamy szynkę, na to masę kurkową. Mięso zwijamy i obwiązujemy sznurkiem, obtaczamy w mące i smażymy na smalcu lub maśle z każdej strony kilka minut. Podajemy z sałatą.