Ryżowa potrawka z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 6 udek z kurczaka (bez kości),
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 łyżeczki curry,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- pomidor,
- groszek konserwowy,
- biała część pora,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- szklanka ryżu,
- 50 g tartego parmezanu,
- łyżka masła.
Przygotowanie: na rozgrzanym oleju obsmaż dokładnie oczyszczonego kurczaka z dodatkiem posiekanej cebuli. Następnie dodaj curry. Przewracaj mięso, aby przyprawa dokładnie je pokryła. Po chwili dodaj też rozgnieciony czosnek. Wsyp ryż i wlej 1/3 przygotowanego bulionu. Dokładnie wymieszaj i na średnim ogniu gotuj całość przez ok. 10 minut (do wchłonięcia części płynu). Mieszaj, kontrolując konsystencję ryżu. Dodaj szklankę bulionu. Na koniec dodaj pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki) i poszatkowanego pora oraz groszek konserwowy. Wlej resztę bulionu i gotuj przez ok. 15-20 minut na wolnym ogniu. Dopraw do smaku, dodaj masło i tarty parmezan, dokładnie wymieszaj i gotowe!
Zobacz także wideo: Przepis na smażony ryż