Zapiekanka z ryżem i cukinią
Składniki:
- 2 małe cukinie,
- 100 g dzikiego ryżu (można zastąpić białym),
- 10 suszonych pomidorów z zalewy,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 150 ml soku pomidorowego,
- 50 g masła,
- 100 g startego sera żółtego,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę posiekaj, podsmaż na maśle, a kiedy zrobi się szklista, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez chwilę. Cebulę i ryż przełóż do miski. Cukinie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj do ugotowanego ryżu. Pomidory pokrój w paseczki, wrzuć do miski, dokładnie wymieszaj z ryżem, cukinią, cebulą, sokiem pomidorowym i serem żółtym. Do smaku dopraw solą, pieprzem oraz ziołami i ponownie zamieszaj. Zapiekankę przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut.