Risotto z grzybami leśnymi
Składniki:
- 300 g ryżu do risotto,
- cebula,
- 50 g tartego parmezanu,
- 100 ml białego wina,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 200 g grzybów leśnych,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę, dodaj ryż i wszystko smaż przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Dolej wino i poczekaj, aż wyparuje. Dolewaj stopniowo bulion, za każdym razem czekając, aż poprzednia porcja wyparuje. Na patelni podsmaż czosnek, dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wszystko dopraw solą i pieprzem. Do prawie miękkiego wyżu dodaj grzyby, tarty parmezan, chwilę podsmaż i gotowe!