Proste i sprawdzone pomysły na ryż. I pyszny obiad gotowy
Będzie smacznie
Ryż jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni. Z jego pomocą można w krótkim czasie wyczarować wiele smakowitych dań. Mamy dla was pięć sprawdzonych przepisów na potrawy, w których ryż odgrywa główną rolę. Każdy inny, ale równie smaczny. Który wybierzesz?
Składniki:
- ½ szklanki dzikiego ryżu,
- szklanka białego ryżu,
- 2 papryki,
- groszek konserwowy,
- koperek,
- marchewka,
- cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka masła.
Przygotowanie: dziki i biały ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Warzywa umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulkę. Dodaj marchewkę, paprykę i wymieszaj. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj groszek konserwowy, ugotowany ryż, przyprawy i łyżkę masła. Wszystko podsmaż chwilę, posyp poszatkowanym koperkiem i podawaj.
Risotto z grzybami leśnymi
- 300 g ryżu do risotto,
- cebula,
- 50 g tartego parmezanu,
- 100 ml białego wina,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 200 g grzybów leśnych,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę, dodaj ryż i wszystko smaż przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Dolej wino i poczekaj, aż wyparuje. Dolewaj stopniowo bulion, za każdym razem czekając, aż poprzednia porcja wyparuje. Na patelni podsmaż czosnek, dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wszystko dopraw solą i pieprzem. Do prawie miękkiego wyżu dodaj grzyby, tarty parmezan, chwilę podsmaż i gotowe!
Ryżowa potrawka z kurczakiem i warzywami
- 6 udek z kurczaka (bez kości),
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 łyżeczki curry,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- pomidor,
- groszek konserwowy,
- biała część pora,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- szklanka ryżu,
- 50 g tartego parmezanu,
- łyżka masła.
Przygotowanie: na rozgrzanym oleju obsmaż dokładnie oczyszczonego kurczaka z dodatkiem posiekanej cebuli. Następnie dodaj curry. Przewracaj mięso, aby przyprawa dokładnie je pokryła. Po chwili dodaj też rozgnieciony czosnek. Wsyp ryż i wlej 1/3 przygotowanego bulionu. Dokładnie wymieszaj i na średnim ogniu gotuj całość przez ok. 10 minut (do wchłonięcia części płynu). Mieszaj, kontrolując konsystencję ryżu. Dodaj szklankę bulionu. Na koniec dodaj pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki) i poszatkowanego pora oraz groszek konserwowy. Wlej resztę bulionu i gotuj przez ok. 15-20 minut na wolnym ogniu. Dopraw do smaku, dodaj masło i tarty parmezan, dokładnie wymieszaj i gotowe!
Zobacz także wideo: Przepis na smażony ryż
Zapiekanka z ryżem i cukinią
- 2 małe cukinie,
- 100 g dzikiego ryżu (można zastąpić białym),
- 10 suszonych pomidorów z zalewy,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 150 ml soku pomidorowego,
- 50 g masła,
- 100 g startego sera żółtego,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę posiekaj, podsmaż na maśle, a kiedy zrobi się szklista, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez chwilę. Cebulę i ryż przełóż do miski. Cukinie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj do ugotowanego ryżu. Pomidory pokrój w paseczki, wrzuć do miski, dokładnie wymieszaj z ryżem, cukinią, cebulą, sokiem pomidorowym i serem żółtym. Do smaku dopraw solą, pieprzem oraz ziołami i ponownie zamieszaj. Zapiekankę przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut.
Gotowana papryka faszerowana ryżem i mięsem
- 10 papryk,
- 2 szklanki ryżu,
- 750 g mięsa mielonego,
- 2 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy do smaku: sól i pieprz, ostra mielona papryka.
- ½ pęczka koperku.
Przygotowanie: ryż ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu. Następnie przesyp go do miski. Mięso podsmaż wraz z pokrojoną w kostkę cebulką, a kiedy się przyrumieni, a cebula zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso połącz z ryżem, poszatkowanym koperkiem i dopraw ostrą mieloną papryką. Teraz przygotuj papryki. Umyj je, osusz, odetnij górną część i usuń gniazda nasienne. Papryki wypełnij farszem i przykryj wcześniej odciętymi częściami. Ułóż je w garnku o grubym dnie i wlej tyle wody, by papryki do połowy były nią zakryte. Dodaj 2-3 łyżki oleju, pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbek czosnku. Garnek przykryj, a jego zawartość duś do miękkości.