Proste i sprawdzone pomysły na ryż. I pyszny obiad gotowy

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Będzie smacznie

Obraz
© iStock.com

Ryż jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni. Z jego pomocą można w krótkim czasie wyczarować wiele smakowitych dań. Mamy dla was pięć sprawdzonych przepisów na potrawy, w których ryż odgrywa główną rolę. Każdy inny, ale równie smaczny. Który wybierzesz?

Składniki:

  • ½ szklanki dzikiego ryżu,
  • szklanka białego ryżu,
  • 2 papryki,
  • groszek konserwowy,
  • koperek,
  • marchewka,
  • cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka masła.

Przygotowanie: dziki i biały ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Warzywa umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulkę. Dodaj marchewkę, paprykę i wymieszaj. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj groszek konserwowy, ugotowany ryż, przyprawy i łyżkę masła. Wszystko podsmaż chwilę, posyp poszatkowanym koperkiem i podawaj.

/ 5Risotto z grzybami leśnymi

Obraz
© iStock.com
  • 300 g ryżu do risotto,
  • cebula,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 100 ml białego wina,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 200 g grzybów leśnych,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę, dodaj ryż i wszystko smaż przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Dolej wino i poczekaj, aż wyparuje. Dolewaj stopniowo bulion, za każdym razem czekając, aż poprzednia porcja wyparuje. Na patelni podsmaż czosnek, dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wszystko dopraw solą i pieprzem. Do prawie miękkiego wyżu dodaj grzyby, tarty parmezan, chwilę podsmaż i gotowe!

/ 5Ryżowa potrawka z kurczakiem i warzywami

Obraz
© iStock.com
  • 6 udek z kurczaka (bez kości),
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżeczki curry,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • pomidor,
  • groszek konserwowy,
  • biała część pora,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • szklanka ryżu,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • łyżka masła.

Przygotowanie: na rozgrzanym oleju obsmaż dokładnie oczyszczonego kurczaka z dodatkiem posiekanej cebuli. Następnie dodaj curry. Przewracaj mięso, aby przyprawa dokładnie je pokryła. Po chwili dodaj też rozgnieciony czosnek. Wsyp ryż i wlej 1/3 przygotowanego bulionu. Dokładnie wymieszaj i na średnim ogniu gotuj całość przez ok. 10 minut (do wchłonięcia części płynu). Mieszaj, kontrolując konsystencję ryżu. Dodaj szklankę bulionu. Na koniec dodaj pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki) i poszatkowanego pora oraz groszek konserwowy. Wlej resztę bulionu i gotuj przez ok. 15-20 minut na wolnym ogniu. Dopraw do smaku, dodaj masło i tarty parmezan, dokładnie wymieszaj i gotowe!

Zobacz także wideo: Przepis na smażony ryż

/ 5Zapiekanka z ryżem i cukinią

Obraz
© iStock.com
  • 2 małe cukinie,
  • 100 g dzikiego ryżu (można zastąpić białym),
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 150 ml soku pomidorowego,
  • 50 g masła,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę posiekaj, podsmaż na maśle, a kiedy zrobi się szklista, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez chwilę. Cebulę i ryż przełóż do miski. Cukinie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj do ugotowanego ryżu. Pomidory pokrój w paseczki, wrzuć do miski, dokładnie wymieszaj z ryżem, cukinią, cebulą, sokiem pomidorowym i serem żółtym. Do smaku dopraw solą, pieprzem oraz ziołami i ponownie zamieszaj. Zapiekankę przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut.

/ 5Gotowana papryka faszerowana ryżem i mięsem

Obraz
© iStock.com
  • 10 papryk,
  • 2 szklanki ryżu,
  • 750 g mięsa mielonego,
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz, ostra mielona papryka.
  • ½ pęczka koperku.

Przygotowanie: ryż ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu. Następnie przesyp go do miski. Mięso podsmaż wraz z pokrojoną w kostkę cebulką, a kiedy się przyrumieni, a cebula zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso połącz z ryżem, poszatkowanym koperkiem i dopraw ostrą mieloną papryką. Teraz przygotuj papryki. Umyj je, osusz, odetnij górną część i usuń gniazda nasienne. Papryki wypełnij farszem i przykryj wcześniej odciętymi częściami. Ułóż je w garnku o grubym dnie i wlej tyle wody, by papryki do połowy były nią zakryte. Dodaj 2-3 łyżki oleju, pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbek czosnku. Garnek przykryj, a jego zawartość duś do miękkości.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej