Proste i sprawdzone pomysły na ryż. I pyszny obiad gotowy

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Będzie smacznie

Obraz
© iStock.com

Ryż jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni. Z jego pomocą można w krótkim czasie wyczarować wiele smakowitych dań. Mamy dla was pięć sprawdzonych przepisów na potrawy, w których ryż odgrywa główną rolę. Każdy inny, ale równie smaczny. Który wybierzesz?

Składniki:

  • ½ szklanki dzikiego ryżu,
  • szklanka białego ryżu,
  • 2 papryki,
  • groszek konserwowy,
  • koperek,
  • marchewka,
  • cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka masła.

Przygotowanie: dziki i biały ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Warzywa umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulkę. Dodaj marchewkę, paprykę i wymieszaj. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj groszek konserwowy, ugotowany ryż, przyprawy i łyżkę masła. Wszystko podsmaż chwilę, posyp poszatkowanym koperkiem i podawaj.

/ 5Risotto z grzybami leśnymi

Obraz
© iStock.com
  • 300 g ryżu do risotto,
  • cebula,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 100 ml białego wina,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 200 g grzybów leśnych,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę, dodaj ryż i wszystko smaż przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Dolej wino i poczekaj, aż wyparuje. Dolewaj stopniowo bulion, za każdym razem czekając, aż poprzednia porcja wyparuje. Na patelni podsmaż czosnek, dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wszystko dopraw solą i pieprzem. Do prawie miękkiego wyżu dodaj grzyby, tarty parmezan, chwilę podsmaż i gotowe!

/ 5Ryżowa potrawka z kurczakiem i warzywami

Obraz
© iStock.com
  • 6 udek z kurczaka (bez kości),
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżeczki curry,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • pomidor,
  • groszek konserwowy,
  • biała część pora,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • szklanka ryżu,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • łyżka masła.

Przygotowanie: na rozgrzanym oleju obsmaż dokładnie oczyszczonego kurczaka z dodatkiem posiekanej cebuli. Następnie dodaj curry. Przewracaj mięso, aby przyprawa dokładnie je pokryła. Po chwili dodaj też rozgnieciony czosnek. Wsyp ryż i wlej 1/3 przygotowanego bulionu. Dokładnie wymieszaj i na średnim ogniu gotuj całość przez ok. 10 minut (do wchłonięcia części płynu). Mieszaj, kontrolując konsystencję ryżu. Dodaj szklankę bulionu. Na koniec dodaj pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki) i poszatkowanego pora oraz groszek konserwowy. Wlej resztę bulionu i gotuj przez ok. 15-20 minut na wolnym ogniu. Dopraw do smaku, dodaj masło i tarty parmezan, dokładnie wymieszaj i gotowe!

Zobacz także wideo: Przepis na smażony ryż

/ 5Zapiekanka z ryżem i cukinią

Obraz
© iStock.com
  • 2 małe cukinie,
  • 100 g dzikiego ryżu (można zastąpić białym),
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 150 ml soku pomidorowego,
  • 50 g masła,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę posiekaj, podsmaż na maśle, a kiedy zrobi się szklista, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez chwilę. Cebulę i ryż przełóż do miski. Cukinie umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj do ugotowanego ryżu. Pomidory pokrój w paseczki, wrzuć do miski, dokładnie wymieszaj z ryżem, cukinią, cebulą, sokiem pomidorowym i serem żółtym. Do smaku dopraw solą, pieprzem oraz ziołami i ponownie zamieszaj. Zapiekankę przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut.

/ 5Gotowana papryka faszerowana ryżem i mięsem

Obraz
© iStock.com
  • 10 papryk,
  • 2 szklanki ryżu,
  • 750 g mięsa mielonego,
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz, ostra mielona papryka.
  • ½ pęczka koperku.

Przygotowanie: ryż ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu. Następnie przesyp go do miski. Mięso podsmaż wraz z pokrojoną w kostkę cebulką, a kiedy się przyrumieni, a cebula zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso połącz z ryżem, poszatkowanym koperkiem i dopraw ostrą mieloną papryką. Teraz przygotuj papryki. Umyj je, osusz, odetnij górną część i usuń gniazda nasienne. Papryki wypełnij farszem i przykryj wcześniej odciętymi częściami. Ułóż je w garnku o grubym dnie i wlej tyle wody, by papryki do połowy były nią zakryte. Dodaj 2-3 łyżki oleju, pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbek czosnku. Garnek przykryj, a jego zawartość duś do miękkości.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości