WAŻNE
TERAZ

RPP ogłosiła decyzję, od której zależy los kredytobiorców. Jest zaskoczenie

Ugotuj ryż na sypko. Będzie zdrowszy i jeszcze smaczniejszy

Ugotowanie ryżu tak, by był sypki, a ziarenka jędrne i nieposklejane nie jest trudne, pod warunkiem, że wie się, jak to zrobić. Wystarczy trzymać się kilku zasad. Można je zastosować do wszystkich rodzajów ryżu. Wypróbujcie koniecznie ten sprawdzony sposób, a raz na zawsze zapomnicie o ryżu w torebkach. Zyskają na tym nie tylko wasze kubki smakowe, ale również portfele i zdrowie. Zostało naukowo udowodnione, że woreczki, w których gotuje się ryż, mogą być bardzo niebezpieczne.

Ugotuj ryż na sypko. Będzie zdrowszy i jeszcze smaczniejszy
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

Kiedy ugotujemy ryż na sypko, cenne składniki mineralne pozostaną w ziarnach, a nie zostaną wylane wraz z wodą do zlewu. Ponadto, ryż kupowany luzem lub w kilogramowych opakowaniach jest dużo tańszy niż ten w woreczkach.

Aby ugotować idealny ryż na sypko, powinieneś pamiętać o proporcjach. Na szklankę ryżu potrzebujesz półtorej szklanki wody. W garnku z grubym dnem zagotuj odpowiednią ilość wody i delikatnie osól. Kiedy zawrze wsyp ryż (nie mieszaj zawartości garnka) i poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje. Przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj przez 10–12 minut. Po tym czasie wyłącz gaz. Zostaw ryż pod przykryciem jeszcze na 10 minut, aby "doszedł". Możesz także zawinąć go w gazety, a następnie owinąć kocem. W ten sposób nawet po kilku godzinach ryż będzie ciepły. Następnie odkryj, pozwól mu odparować i podawaj.

Jest to najszybszy i, naszym zdaniem, najprostszy patent, aby ugotować ryż na sypko. W ten sposób możesz ugotować każdą odmianę ryżu, pamiętaj jednak, że np. ryż naturalny (brązowy) potrzebuje dużo więcej czasu.

Zobacz takż wideo: Takiej kanapki jeszcze nie jadłeś

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek