Ugotuj ryż na sypko. Będzie zdrowszy i jeszcze smaczniejszy
Ugotowanie ryżu tak, by był sypki, a ziarenka jędrne i nieposklejane nie jest trudne, pod warunkiem, że wie się, jak to zrobić. Wystarczy trzymać się kilku zasad. Można je zastosować do wszystkich rodzajów ryżu. Wypróbujcie koniecznie ten sprawdzony sposób, a raz na zawsze zapomnicie o ryżu w torebkach. Zyskają na tym nie tylko wasze kubki smakowe, ale również portfele i zdrowie. Zostało naukowo udowodnione, że woreczki, w których gotuje się ryż, mogą być bardzo niebezpieczne.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Kiedy ugotujemy ryż na sypko, cenne składniki mineralne pozostaną w ziarnach, a nie zostaną wylane wraz z wodą do zlewu. Ponadto, ryż kupowany luzem lub w kilogramowych opakowaniach jest dużo tańszy niż ten w woreczkach.
Aby ugotować idealny ryż na sypko, powinieneś pamiętać o proporcjach. Na szklankę ryżu potrzebujesz półtorej szklanki wody. W garnku z grubym dnem zagotuj odpowiednią ilość wody i delikatnie osól. Kiedy zawrze wsyp ryż (nie mieszaj zawartości garnka) i poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje. Przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj przez 10–12 minut. Po tym czasie wyłącz gaz. Zostaw ryż pod przykryciem jeszcze na 10 minut, aby "doszedł". Możesz także zawinąć go w gazety, a następnie owinąć kocem. W ten sposób nawet po kilku godzinach ryż będzie ciepły. Następnie odkryj, pozwól mu odparować i podawaj.
Jest to najszybszy i, naszym zdaniem, najprostszy patent, aby ugotować ryż na sypko. W ten sposób możesz ugotować każdą odmianę ryżu, pamiętaj jednak, że np. ryż naturalny (brązowy) potrzebuje dużo więcej czasu.
Zobacz takż wideo: Takiej kanapki jeszcze nie jadłeś
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.