WAŻNE
TERAZ

Ależ sensacja! Blamaż Legii przy Łazienkowskiej

Ugotuj ryż na sypko. Będzie zdrowszy i jeszcze smaczniejszy

Ugotowanie ryżu tak, by był sypki, a ziarenka jędrne i nieposklejane nie jest trudne, pod warunkiem, że wie się, jak to zrobić. Wystarczy trzymać się kilku zasad. Można je zastosować do wszystkich rodzajów ryżu. Wypróbujcie koniecznie ten sprawdzony sposób, a raz na zawsze zapomnicie o ryżu w torebkach. Zyskają na tym nie tylko wasze kubki smakowe, ale również portfele i zdrowie. Zostało naukowo udowodnione, że woreczki, w których gotuje się ryż, mogą być bardzo niebezpieczne.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

Kiedy ugotujemy ryż na sypko, cenne składniki mineralne pozostaną w ziarnach, a nie zostaną wylane wraz z wodą do zlewu. Ponadto, ryż kupowany luzem lub w kilogramowych opakowaniach jest dużo tańszy niż ten w woreczkach.

Aby ugotować idealny ryż na sypko, powinieneś pamiętać o proporcjach. Na szklankę ryżu potrzebujesz półtorej szklanki wody. W garnku z grubym dnem zagotuj odpowiednią ilość wody i delikatnie osól. Kiedy zawrze wsyp ryż (nie mieszaj zawartości garnka) i poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje. Przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj przez 10–12 minut. Po tym czasie wyłącz gaz. Zostaw ryż pod przykryciem jeszcze na 10 minut, aby "doszedł". Możesz także zawinąć go w gazety, a następnie owinąć kocem. W ten sposób nawet po kilku godzinach ryż będzie ciepły. Następnie odkryj, pozwól mu odparować i podawaj.

Jest to najszybszy i, naszym zdaniem, najprostszy patent, aby ugotować ryż na sypko. W ten sposób możesz ugotować każdą odmianę ryżu, pamiętaj jednak, że np. ryż naturalny (brązowy) potrzebuje dużo więcej czasu.

Zobacz takż wideo: Takiej kanapki jeszcze nie jadłeś

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza