Zupa cebulowa ze smardzami
*Składniki: *2,5 l bulionu warzywnego, 8 średnich cebul, garść smardzów suszonych, 3 łyżki oleju, 2 łyżki madery (likierowego wina), kilka łyżek śmietany, posiekana natka pietruszki, do smaku sól i pieprz mielony. Do podania grzanki.
Przygotowanie: smardze suszone wypłukać i namoczyć poprzedniego dnia. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, powoli lekko zrumienić, zalać połową wywaru, zmiksować. Smardze ugotować w wodzie, w której się moczyły. Kilka ładniejszych zostawić do dekoracji, resztę pokroić i dodać do kremu cebulowego razem w wodą, wlać resztę bulionu, pogotować chwilę. Na koniec dolać maderę, doprawić. Można zabielić śmietanką. Zupę podawać udekorowaną połówkami smardzów, natką pietruszki i z dodatkiem grzanek.
Przepis autorstwa Pyzy-Izeczki, użytkowniczki WP Kuchnia.