Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów
Składniki: kapusta włoska, 200 g suszonych grzybów (wcześniej namoczone), 400 g pieczarek, 300 g ugotowanej kaszy perłowej, 2 cebule, 2 jajka, sól i pieprz do smaku, 1 litr bulionu, 3 łyżki masła.
*Przygotowanie: *oczyszczone liście gotować partiami (po 3 minuty w osolonym wrzątku). Grzyby gotować pół godziny, odcedzić, ale nie wylewać wody. Drobno posiekać. Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać wszystko do ugotowanej kaszy.Wbić jajka i doprawić do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wymieszać. Na każdy liść kapusty nałożyć po porcji farszu. Zwinąć najpierw boki liści, a następnie zrolować. Na dno naczynia ułożyć dwa liście z kapusty ,następnie ścisło obok siebie ułożyć gołąbki. Bulion wymieszać z wodą z gotowania grzybów, zagotować i zalać nim gołąbki. Na wierzch położyć liście kapusty. Wstawić do piekarnika i piec 70 minut w temperaturze 190 stopni C.
Przepis autorstwa Sylwii Chmielek, użytkowniczki WP Kuchnia.