Proste dania z suszonymi grzybami

Na sezon grzybowy musimy jeszcze poczekać, ale warto korzystać z suszonych zapasów i dodawać je do potraw. W połączeniu z mięsem, makaronem lub ciastem francuskim stworzą pyszny obiad lub sycące przekąski. Należy pamiętać, aby odpowiednio je namoczyć i nie wylewać tej wody, a użyć jej do doprawienia zupy lub sosu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Makaron świderki z kurczakiem i grzybami

Obraz
© Shutterstock.com

Na sezon grzybowy musimy jeszcze poczekać, ale warto korzystać z suszonych zapasów i dodawać je do potraw. W połączeniu z mięsem, makaronem lub ciastem francuskim stworzą pyszny obiad lub sycące przekąski. Należy pamiętać, aby odpowiednio je namoczyć i nie wylewać tej wody, a użyć jej do doprawienia zupy lub sosu.

Składniki: 4 garście makaronu, 1 pierś z kurczaka, 200 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych), 1 mała cebula, 1 łyżka masła klarowanego, 1/2 łyżki majeranku, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki śmietany, zielenina do podania.

Przygotowanie: grzyby gotować pół godziny. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać kurczaka, a następnie odcedzone i posiekane grzyby. Podsmażać całość, doprawić do smaku przyprawami. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Śmietanę zahartować wodą spod grzybów. Wlać na patelnie i całość dusić, raz po raz mieszając. Pod koniec dodać gotowy makaron, wymieszać i podawać z posiekaną zieleniną.

/ 7Paszteciki z grzybami

Obraz

Składniki: 200 g pieczarek, 100 g suszonych grzybów wcześniej wymoczonych, 1 mała cebula, posiekana, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól i pieprz do smaku, 1 opakowanie ciasta francuskiego, zielenina do dekoracji.

Przygotowanie: grzyby suszone ugotować w wodzie po moczeniu około godziny. Gotowe posiekać. Na patelni rozgraćy tłuszcze i podsmażyć pokrojone, lekko posolone pieczarki. Kiedy grzyby puszczą wodę, dodać cebulę, tymianek i ugotowane grzyby. Smażyć masę, doprawić solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego wykroić okręgi i ułożyć je w foremkach na babeczki. Nakłuć ciasto widelcem. Ciasto piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut. Na upieczone spody nałożyć farsz grzybowy, udekorować i podać.

Przepis autorstwa Anny Włodarczyk z bloga Strawberries from Poland.

/ 7Pierogi z kapustą i grzybami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1/2 łyżeczki soli, 1 duża łyżka oliwy. Farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 2-3 garście suszonych grzybów (wcześniej namoczonych), 1 duża łyżka masła i 1 łyżka oliwy, pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie: mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać szklankę mleka i dodać oliwę. Powoli wyrabiać ciasto. W zależności od gęstości ciasta, dodawać ciepłego mleka. Ciasto powinno być elastyczne. Wyrobione owinąć folią i odstawić do lodówki na 1/2 godziny. W tym czasie ugotować kapustę kiszoną. Namoczone grzyby pokroić na wąskie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać grzyby i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wszystko przesmażyć, raz po raz podlewać wodą po odcedzeniu. Ugotowaną kapustę dobrze odcedzić, poszatkować i dodać do przesmażonych pieczarek. Wszystko razem chwilkę podsmażyć, doprawić solą pieprzem według własnego uznania. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Wykrawać kółka, nakładać gotowy farsz, zlepić i gotować we wrzątku tak długo, aż wypłyną do góry. Chwilkę jeszcze pogotować, w sumie 10 minut. Można podawać ze skwarkami albo z cebulką i
masełkiem.

/ 7Sałatka makaronowa z okoniem i smardzami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: makaron typu większe muszelki, 200 g suszonych grzybów np. smardzów (wcześniej namoczonych), 1 filet okonia morskiego, świeża natka pietruszki, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki śmietany, tłuszcz do smażenia.

*Przygotowanie: *makaron ugotować według opisu na opakowaniu, rybę doprawić ziołami i odstawić na kwadrans. Grzyby podgotować, odcedzić i posiekać. Rybę podsmażyć, dodać grzyby oraz makaron. Dwie łyżki wody spod grzybów wymieszać ze śmietaną i zalać nią makaron z grzybami. Przed podaniem dodać posiekaną natkę. Doprawić wedle uznania.

/ 7Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów

Obraz

Składniki: kapusta włoska, 200 g suszonych grzybów (wcześniej namoczone), 400 g pieczarek, 300 g ugotowanej kaszy perłowej, 2 cebule, 2 jajka, sól i pieprz do smaku, 1 litr bulionu, 3 łyżki masła.

*Przygotowanie: *oczyszczone liście gotować partiami (po 3 minuty w osolonym wrzątku). Grzyby gotować pół godziny, odcedzić, ale nie wylewać wody. Drobno posiekać. Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać wszystko do ugotowanej kaszy.Wbić jajka i doprawić do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wymieszać. Na każdy liść kapusty nałożyć po porcji farszu. Zwinąć najpierw boki liści, a następnie zrolować. Na dno naczynia ułożyć dwa liście z kapusty ,następnie ścisło obok siebie ułożyć gołąbki. Bulion wymieszać z wodą z gotowania grzybów, zagotować i zalać nim gołąbki. Na wierzch położyć liście kapusty. Wstawić do piekarnika i piec 70 minut w temperaturze 190 stopni C.

Przepis autorstwa Sylwii Chmielek, użytkowniczki WP Kuchnia.

/ 7Zupa cebulowa ze smardzami

Obraz

*Składniki: *2,5 l bulionu warzywnego, 8 średnich cebul, garść smardzów suszonych, 3 łyżki oleju, 2 łyżki madery (likierowego wina), kilka łyżek śmietany, posiekana natka pietruszki, do smaku sól i pieprz mielony. Do podania grzanki.

Przygotowanie: smardze suszone wypłukać i namoczyć poprzedniego dnia. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, powoli lekko zrumienić, zalać połową wywaru, zmiksować. Smardze ugotować w wodzie, w której się moczyły. Kilka ładniejszych zostawić do dekoracji, resztę pokroić i dodać do kremu cebulowego razem w wodą, wlać resztę bulionu, pogotować chwilę. Na koniec dolać maderę, doprawić. Można zabielić śmietanką. Zupę podawać udekorowaną połówkami smardzów, natką pietruszki i z dodatkiem grzanek.

Przepis autorstwa Pyzy-Izeczki, użytkowniczki WP Kuchnia.

/ 7Ciasto francuskie ze smardzami i szparagami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, kilka białych szparagów, 2 garście suszonych grzybów (wcześniej namoczone), kilka łyżek śmietany, zielona cebulka, sól i pieprz do smaku, białko jajka.

Przygotowanie: ciasto podzielić na prostokąty. Odciąć twarde końcówki szparagów i zblanszować warzywa we wrzątku 2-3 minuty. Grzyby podgotować pół godziny, a następnie odcedzić, zostawiając 1-2 łyżki wody. Wodę wymieszać ze śmietaną. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zawinąć brzegi. Ułożyć szparagi, grzyby i zalać masą. Brzegi posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 25 minut.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności