Proste dania z suszonymi grzybami

Na sezon grzybowy musimy jeszcze poczekać, ale warto korzystać z suszonych zapasów i dodawać je do potraw. W połączeniu z mięsem, makaronem lub ciastem francuskim stworzą pyszny obiad lub sycące przekąski. Należy pamiętać, aby odpowiednio je namoczyć i nie wylewać tej wody, a użyć jej do doprawienia zupy lub sosu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Makaron świderki z kurczakiem i grzybami

Obraz
© Shutterstock.com

Na sezon grzybowy musimy jeszcze poczekać, ale warto korzystać z suszonych zapasów i dodawać je do potraw. W połączeniu z mięsem, makaronem lub ciastem francuskim stworzą pyszny obiad lub sycące przekąski. Należy pamiętać, aby odpowiednio je namoczyć i nie wylewać tej wody, a użyć jej do doprawienia zupy lub sosu.

Składniki: 4 garście makaronu, 1 pierś z kurczaka, 200 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych), 1 mała cebula, 1 łyżka masła klarowanego, 1/2 łyżki majeranku, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki śmietany, zielenina do podania.

Przygotowanie: grzyby gotować pół godziny. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać kurczaka, a następnie odcedzone i posiekane grzyby. Podsmażać całość, doprawić do smaku przyprawami. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Śmietanę zahartować wodą spod grzybów. Wlać na patelnie i całość dusić, raz po raz mieszając. Pod koniec dodać gotowy makaron, wymieszać i podawać z posiekaną zieleniną.

/ 7Paszteciki z grzybami

Obraz

Składniki: 200 g pieczarek, 100 g suszonych grzybów wcześniej wymoczonych, 1 mała cebula, posiekana, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól i pieprz do smaku, 1 opakowanie ciasta francuskiego, zielenina do dekoracji.

Przygotowanie: grzyby suszone ugotować w wodzie po moczeniu około godziny. Gotowe posiekać. Na patelni rozgraćy tłuszcze i podsmażyć pokrojone, lekko posolone pieczarki. Kiedy grzyby puszczą wodę, dodać cebulę, tymianek i ugotowane grzyby. Smażyć masę, doprawić solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego wykroić okręgi i ułożyć je w foremkach na babeczki. Nakłuć ciasto widelcem. Ciasto piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut. Na upieczone spody nałożyć farsz grzybowy, udekorować i podać.

Przepis autorstwa Anny Włodarczyk z bloga Strawberries from Poland.

/ 7Pierogi z kapustą i grzybami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1/2 łyżeczki soli, 1 duża łyżka oliwy. Farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 2-3 garście suszonych grzybów (wcześniej namoczonych), 1 duża łyżka masła i 1 łyżka oliwy, pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie: mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać szklankę mleka i dodać oliwę. Powoli wyrabiać ciasto. W zależności od gęstości ciasta, dodawać ciepłego mleka. Ciasto powinno być elastyczne. Wyrobione owinąć folią i odstawić do lodówki na 1/2 godziny. W tym czasie ugotować kapustę kiszoną. Namoczone grzyby pokroić na wąskie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać grzyby i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wszystko przesmażyć, raz po raz podlewać wodą po odcedzeniu. Ugotowaną kapustę dobrze odcedzić, poszatkować i dodać do przesmażonych pieczarek. Wszystko razem chwilkę podsmażyć, doprawić solą pieprzem według własnego uznania. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Wykrawać kółka, nakładać gotowy farsz, zlepić i gotować we wrzątku tak długo, aż wypłyną do góry. Chwilkę jeszcze pogotować, w sumie 10 minut. Można podawać ze skwarkami albo z cebulką i
masełkiem.

/ 7Sałatka makaronowa z okoniem i smardzami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: makaron typu większe muszelki, 200 g suszonych grzybów np. smardzów (wcześniej namoczonych), 1 filet okonia morskiego, świeża natka pietruszki, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki śmietany, tłuszcz do smażenia.

*Przygotowanie: *makaron ugotować według opisu na opakowaniu, rybę doprawić ziołami i odstawić na kwadrans. Grzyby podgotować, odcedzić i posiekać. Rybę podsmażyć, dodać grzyby oraz makaron. Dwie łyżki wody spod grzybów wymieszać ze śmietaną i zalać nią makaron z grzybami. Przed podaniem dodać posiekaną natkę. Doprawić wedle uznania.

/ 7Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów

Obraz

Składniki: kapusta włoska, 200 g suszonych grzybów (wcześniej namoczone), 400 g pieczarek, 300 g ugotowanej kaszy perłowej, 2 cebule, 2 jajka, sól i pieprz do smaku, 1 litr bulionu, 3 łyżki masła.

*Przygotowanie: *oczyszczone liście gotować partiami (po 3 minuty w osolonym wrzątku). Grzyby gotować pół godziny, odcedzić, ale nie wylewać wody. Drobno posiekać. Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać wszystko do ugotowanej kaszy.Wbić jajka i doprawić do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wymieszać. Na każdy liść kapusty nałożyć po porcji farszu. Zwinąć najpierw boki liści, a następnie zrolować. Na dno naczynia ułożyć dwa liście z kapusty ,następnie ścisło obok siebie ułożyć gołąbki. Bulion wymieszać z wodą z gotowania grzybów, zagotować i zalać nim gołąbki. Na wierzch położyć liście kapusty. Wstawić do piekarnika i piec 70 minut w temperaturze 190 stopni C.

Przepis autorstwa Sylwii Chmielek, użytkowniczki WP Kuchnia.

/ 7Zupa cebulowa ze smardzami

Obraz

*Składniki: *2,5 l bulionu warzywnego, 8 średnich cebul, garść smardzów suszonych, 3 łyżki oleju, 2 łyżki madery (likierowego wina), kilka łyżek śmietany, posiekana natka pietruszki, do smaku sól i pieprz mielony. Do podania grzanki.

Przygotowanie: smardze suszone wypłukać i namoczyć poprzedniego dnia. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, powoli lekko zrumienić, zalać połową wywaru, zmiksować. Smardze ugotować w wodzie, w której się moczyły. Kilka ładniejszych zostawić do dekoracji, resztę pokroić i dodać do kremu cebulowego razem w wodą, wlać resztę bulionu, pogotować chwilę. Na koniec dolać maderę, doprawić. Można zabielić śmietanką. Zupę podawać udekorowaną połówkami smardzów, natką pietruszki i z dodatkiem grzanek.

Przepis autorstwa Pyzy-Izeczki, użytkowniczki WP Kuchnia.

/ 7Ciasto francuskie ze smardzami i szparagami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, kilka białych szparagów, 2 garście suszonych grzybów (wcześniej namoczone), kilka łyżek śmietany, zielona cebulka, sól i pieprz do smaku, białko jajka.

Przygotowanie: ciasto podzielić na prostokąty. Odciąć twarde końcówki szparagów i zblanszować warzywa we wrzątku 2-3 minuty. Grzyby podgotować pół godziny, a następnie odcedzić, zostawiając 1-2 łyżki wody. Wodę wymieszać ze śmietaną. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zawinąć brzegi. Ułożyć szparagi, grzyby i zalać masą. Brzegi posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 25 minut.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja