Proste dania z suszonymi grzybami
Makaron świderki z kurczakiem i grzybami
Na sezon grzybowy musimy jeszcze poczekać, ale warto korzystać z suszonych zapasów i dodawać je do potraw. W połączeniu z mięsem, makaronem lub ciastem francuskim stworzą pyszny obiad lub sycące przekąski. Należy pamiętać, aby odpowiednio je namoczyć i nie wylewać tej wody, a użyć jej do doprawienia zupy lub sosu.
Na sezon grzybowy musimy jeszcze poczekać, ale warto korzystać z suszonych zapasów i dodawać je do potraw. W połączeniu z mięsem, makaronem lub ciastem francuskim stworzą pyszny obiad lub sycące przekąski. Należy pamiętać, aby odpowiednio je namoczyć i nie wylewać tej wody, a użyć jej do doprawienia zupy lub sosu.
Składniki: 4 garście makaronu, 1 pierś z kurczaka, 200 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych), 1 mała cebula, 1 łyżka masła klarowanego, 1/2 łyżki majeranku, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki śmietany, zielenina do podania.
Przygotowanie: grzyby gotować pół godziny. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać kurczaka, a następnie odcedzone i posiekane grzyby. Podsmażać całość, doprawić do smaku przyprawami. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Śmietanę zahartować wodą spod grzybów. Wlać na patelnie i całość dusić, raz po raz mieszając. Pod koniec dodać gotowy makaron, wymieszać i podawać z posiekaną zieleniną.