Proste dania z suszonymi grzybami
Na sezon grzybowy musimy jeszcze poczekać, ale warto korzystać z suszonych zapasów i dodawać je do potraw. W połączeniu z mięsem, makaronem lub ciastem francuskim stworzą pyszny obiad lub sycące przekąski. Należy pamiętać, aby odpowiednio je namoczyć i nie wylewać tej wody, a użyć jej do doprawienia zupy lub sosu.
Makaron świderki z kurczakiem i grzybami
Na sezon grzybowy musimy jeszcze poczekać, ale warto korzystać z suszonych zapasów i dodawać je do potraw. W połączeniu z mięsem, makaronem lub ciastem francuskim stworzą pyszny obiad lub sycące przekąski. Należy pamiętać, aby odpowiednio je namoczyć i nie wylewać tej wody, a użyć jej do doprawienia zupy lub sosu.
Składniki: 4 garście makaronu, 1 pierś z kurczaka, 200 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych), 1 mała cebula, 1 łyżka masła klarowanego, 1/2 łyżki majeranku, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki śmietany, zielenina do podania.
Przygotowanie: grzyby gotować pół godziny. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać kurczaka, a następnie odcedzone i posiekane grzyby. Podsmażać całość, doprawić do smaku przyprawami. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Śmietanę zahartować wodą spod grzybów. Wlać na patelnie i całość dusić, raz po raz mieszając. Pod koniec dodać gotowy makaron, wymieszać i podawać z posiekaną zieleniną.
Paszteciki z grzybami
Składniki: 200 g pieczarek, 100 g suszonych grzybów wcześniej wymoczonych, 1 mała cebula, posiekana, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól i pieprz do smaku, 1 opakowanie ciasta francuskiego, zielenina do dekoracji.
Przygotowanie: grzyby suszone ugotować w wodzie po moczeniu około godziny. Gotowe posiekać. Na patelni rozgraćy tłuszcze i podsmażyć pokrojone, lekko posolone pieczarki. Kiedy grzyby puszczą wodę, dodać cebulę, tymianek i ugotowane grzyby. Smażyć masę, doprawić solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego wykroić okręgi i ułożyć je w foremkach na babeczki. Nakłuć ciasto widelcem. Ciasto piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut. Na upieczone spody nałożyć farsz grzybowy, udekorować i podać.
Przepis autorstwa Anny Włodarczyk z bloga Strawberries from Poland.
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1/2 łyżeczki soli, 1 duża łyżka oliwy. Farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 2-3 garście suszonych grzybów (wcześniej namoczonych), 1 duża łyżka masła i 1 łyżka oliwy, pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie: mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać szklankę mleka i dodać oliwę. Powoli wyrabiać ciasto. W zależności od gęstości ciasta, dodawać ciepłego mleka. Ciasto powinno być elastyczne. Wyrobione owinąć folią i odstawić do lodówki na 1/2 godziny. W tym czasie ugotować kapustę kiszoną. Namoczone grzyby pokroić na wąskie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać grzyby i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wszystko przesmażyć, raz po raz podlewać wodą po odcedzeniu. Ugotowaną kapustę dobrze odcedzić, poszatkować i dodać do przesmażonych pieczarek. Wszystko razem chwilkę podsmażyć, doprawić solą pieprzem według własnego uznania. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Wykrawać kółka, nakładać gotowy farsz, zlepić i gotować we wrzątku tak długo, aż wypłyną do góry. Chwilkę jeszcze pogotować, w sumie 10 minut. Można podawać ze skwarkami albo z cebulką i
masełkiem.
Sałatka makaronowa z okoniem i smardzami
Składniki: makaron typu większe muszelki, 200 g suszonych grzybów np. smardzów (wcześniej namoczonych), 1 filet okonia morskiego, świeża natka pietruszki, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki śmietany, tłuszcz do smażenia.
*Przygotowanie: *makaron ugotować według opisu na opakowaniu, rybę doprawić ziołami i odstawić na kwadrans. Grzyby podgotować, odcedzić i posiekać. Rybę podsmażyć, dodać grzyby oraz makaron. Dwie łyżki wody spod grzybów wymieszać ze śmietaną i zalać nią makaron z grzybami. Przed podaniem dodać posiekaną natkę. Doprawić wedle uznania.
Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów
Składniki: kapusta włoska, 200 g suszonych grzybów (wcześniej namoczone), 400 g pieczarek, 300 g ugotowanej kaszy perłowej, 2 cebule, 2 jajka, sól i pieprz do smaku, 1 litr bulionu, 3 łyżki masła.
*Przygotowanie: *oczyszczone liście gotować partiami (po 3 minuty w osolonym wrzątku). Grzyby gotować pół godziny, odcedzić, ale nie wylewać wody. Drobno posiekać. Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać wszystko do ugotowanej kaszy.Wbić jajka i doprawić do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wymieszać. Na każdy liść kapusty nałożyć po porcji farszu. Zwinąć najpierw boki liści, a następnie zrolować. Na dno naczynia ułożyć dwa liście z kapusty ,następnie ścisło obok siebie ułożyć gołąbki. Bulion wymieszać z wodą z gotowania grzybów, zagotować i zalać nim gołąbki. Na wierzch położyć liście kapusty. Wstawić do piekarnika i piec 70 minut w temperaturze 190 stopni C.
Przepis autorstwa Sylwii Chmielek, użytkowniczki WP Kuchnia.
Zupa cebulowa ze smardzami
*Składniki: *2,5 l bulionu warzywnego, 8 średnich cebul, garść smardzów suszonych, 3 łyżki oleju, 2 łyżki madery (likierowego wina), kilka łyżek śmietany, posiekana natka pietruszki, do smaku sól i pieprz mielony. Do podania grzanki.
Przygotowanie: smardze suszone wypłukać i namoczyć poprzedniego dnia. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, powoli lekko zrumienić, zalać połową wywaru, zmiksować. Smardze ugotować w wodzie, w której się moczyły. Kilka ładniejszych zostawić do dekoracji, resztę pokroić i dodać do kremu cebulowego razem w wodą, wlać resztę bulionu, pogotować chwilę. Na koniec dolać maderę, doprawić. Można zabielić śmietanką. Zupę podawać udekorowaną połówkami smardzów, natką pietruszki i z dodatkiem grzanek.
Przepis autorstwa Pyzy-Izeczki, użytkowniczki WP Kuchnia.
Ciasto francuskie ze smardzami i szparagami
Składniki: 1 płat ciasta francuskiego, kilka białych szparagów, 2 garście suszonych grzybów (wcześniej namoczone), kilka łyżek śmietany, zielona cebulka, sól i pieprz do smaku, białko jajka.
Przygotowanie: ciasto podzielić na prostokąty. Odciąć twarde końcówki szparagów i zblanszować warzywa we wrzątku 2-3 minuty. Grzyby podgotować pół godziny, a następnie odcedzić, zostawiając 1-2 łyżki wody. Wodę wymieszać ze śmietaną. Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zawinąć brzegi. Ułożyć szparagi, grzyby i zalać masą. Brzegi posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 25 minut.