Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1/2 łyżeczki soli, 1 duża łyżka oliwy. Farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 2-3 garście suszonych grzybów (wcześniej namoczonych), 1 duża łyżka masła i 1 łyżka oliwy, pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie: mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać szklankę mleka i dodać oliwę. Powoli wyrabiać ciasto. W zależności od gęstości ciasta, dodawać ciepłego mleka. Ciasto powinno być elastyczne. Wyrobione owinąć folią i odstawić do lodówki na 1/2 godziny. W tym czasie ugotować kapustę kiszoną. Namoczone grzyby pokroić na wąskie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać grzyby i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wszystko przesmażyć, raz po raz podlewać wodą po odcedzeniu. Ugotowaną kapustę dobrze odcedzić, poszatkować i dodać do przesmażonych pieczarek. Wszystko razem chwilkę podsmażyć, doprawić solą pieprzem według własnego uznania. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Wykrawać kółka, nakładać gotowy farsz, zlepić i gotować we wrzątku tak długo, aż wypłyną do góry. Chwilkę jeszcze pogotować, w sumie 10 minut. Można podawać ze skwarkami albo z cebulką i
masełkiem.