Smaczna, ale z umiarem
Jak w przypadku każdego rodzaju czerwonego mięsa, także w spożywaniu pręgi należy jednak zachować umiar – dzienna norma spożycia dorosłego człowieka o średniej aktywności życiowej nie powinna przekraczać 0,8-1 g mięsa na kilogram masy ciała. Jednak na pewno warto wprowadzić ją do jadłospisu, ponieważ – wbrew panującej powszechnie opinii – jest wdzięcznym produktem, umożliwiającym szerokie zastosowanie kulinarne. Dzięki dużej zawartości wspomnianej już tkanki łącznej, która pod wpływem obróbki cieplnej przyjmuje galaretowatą konsystencję, pręga wołowa stanowi świetną bazą zup, bulionów, wywarów i sosów. Po zmieleniu można ją wykorzystać do przyrządzania kotletów, pulpetów, rolad czy pasztetów. To mięso stworzone do duszenia, jednak trzeba pamiętać, że potrzebuje odpowiednio długiej obróbki termicznej – powolne duszenie, najlepiej w towarzystwie wina, sprawi, że stanie się kruche i delikatne.