Odżywcze zalety pręgi
Pręga wołowa to po prostu goleń, czyli mięso pochodzące ze środkowej części przedniej lub tylnej nogi. Charakteryzuje się krwistoczerwonym kolorem i jest poprzerastane tkanką łączną, zbudowaną z włókien kolagenowych oraz elastylowych, które nie tylko wpływają na kruchość i delikatność mięsa (przy jego odpowiednim potraktowaniu kulinarnym), ale również pozytywnie działają na organizm konsumenta – produktów o takich właściwościach nie powinno zabraknąć w diecie osób mających problemy ze stawami, kolagen jest też niezbędny do utrzymywania w dobrej formie skóry, włosów i paznokci. To nie koniec odżywczych zalet pręgi. Podobnie jak inne części tuszy wołowej dostarcza bowiem solidnej dawki dobrze przyswajalnego i pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie wytwarza samodzielnie. Wołowina jest też bogata w kluczowe dla zdrowia minerały: łatwo przyswajalne żelazo (jego niedobór prowadzi m.in. do anemii, zmęczenia czy obniżenia odporności), cynk (ważny zwłaszcza dla kobiet w ciąży i w czasie karmienia) czy selen (bardzo silny antyoksydant, odgrywający kolosalną rolę w powstrzymaniu procesów starzenia organizmu). Pręga wołowa dostarcza również sporo witamin z grupy B, zwłaszcza nie występującej w produktach roślinnych witaminy B12, która dba o prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego, odpowiada m.in. za koncentrację i pamięć. Znajdziemy w niej też sporą dawkę tzw. koenzymu Q10, ułatwiającego komórkom mięśni przemianę tlenu zawartego we krwi w potrzebną nam energię.