Morska "zielenina"
Skoro jod pochodzi z morza, nie dziwi fakt, że bardzo bogate w ten pierwiastek są także morskie rośliny, a wiele z nich jest jak najbardziej jadalnych. - Morskie glony i wodorosty (np. morszczyn, listownica, spirulina) zawierają także polifenole, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, niemal wszystkie mikroelementy, a także wiele witamin, węglowodany i aminokwasy - wyjaśnia specjalistka. - Poza jodem, glony są szczególnie bogate w żelazo, wapń i fluor. Dzięki zawartym w tych roślinach składnikach, glony morskie obniżają poziom cholesterolu, regulują gospodarkę wodną i działają moczopędnie. Dzięki temu działają odkwaszająco, likwidują obrzęki i pomagają oczyścić organizm z toksyn. Wielbiciele sushi i kuchni japońskiej doskonale znają wakame, czyli zielony dodatek z wodorostami w roli głównej. Ciekawym produktem jest także soliród (jak go przygotować, sprawdź TUTAJ)
.