Prawie jak nad morzem, czyli smakołyki bogate w jod
Nadmorska dieta dla każdego
Wzbogać codzienne menu o te produkty, które dostarczą nam najwięcej jodu. Podpowiadamy, na które zwrócić szczególną uwagę i jak je przygotować.
Mieszkańcy północnej części Polski, a zwłaszcza pasa nadmorskiego, mogą uznać się za szczęściarzy. Rzadko kiedy borykają się bowiem z niedoborem jodu. Pierwiastek ten wchłaniają z powietrza przez układ oddechowy, a nawet przez skórę. Mają też znacznie łatwiejszy dostęp do produktów spożywczych bogatych w jod. Wakacje to idealne pora, by wypocząć nad morzem i dostarczyć organizmowi choć trochę tego cennego pierwiastką. Jednak od jesieni do wiosny, wiele osób cierpi z powodu jego niedoboru. Warto więc wzbogacić codzienne menu o te produkty, które dostarczą nam najwięcej jodu. Podpowiadamy, na które zwrócić szczególną uwagę i jak je podać.