Prawie jak nad morzem, czyli smakołyki bogate w jod

Wzbogać codzienne menu o te produkty, które dostarczą nam najwięcej jodu. Podpowiadamy, na które zwrócić szczególną uwagę i jak je przygotować.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Nadmorska dieta dla każdego

Obraz
© 123RF.COM

Mieszkańcy północnej części Polski, a zwłaszcza pasa nadmorskiego, mogą uznać się za szczęściarzy. Rzadko kiedy borykają się bowiem z niedoborem jodu. Pierwiastek ten wchłaniają z powietrza przez układ oddechowy, a nawet przez skórę. Mają też znacznie łatwiejszy dostęp do produktów spożywczych bogatych w jod. Wakacje to idealne pora, by wypocząć nad morzem i dostarczyć organizmowi choć trochę tego cennego pierwiastką. Jednak od jesieni do wiosny, wiele osób cierpi z powodu jego niedoboru. Warto więc wzbogacić codzienne menu o te produkty, które dostarczą nam najwięcej jodu. Podpowiadamy, na które zwrócić szczególną uwagę i jak je podać.

/ 7Jod - ważny pierwiastek w jadłospisie

Obraz
© 123RF.COM

Najbardziej charakterystycznym objawem niedoboru jodu jest powiększona tarczyca. - Także inne dolegliwości mogą być spowodowane brakiem tego pierwiastka. Do najbardziej typowych należą: ospałość, trudności w koncentracji i problemy z zapamiętywaniem, uczucie chłodu, suchość skóry i błon śluzowych, przewlekła chrypka, nieuzasadnione przybieranie na wadze, a także pogorszenie kondycji włosów i paznokci - wylicza dietetyk Maja Lewandowska.

Aby nie dopuścić do zbyt niskiego poziomu tego pierwiastka w organizmie, powinniśmy zadbać o to, by w naszej diecie znalazły się produkty bogate w jod. Warto wziąć też pod uwagę, że niektóre warzywa mogą utrudniać jego wchłanianie. - Kapusta, brukselka, kalafior, a także soja, zawierają substancje, które zmniejszają wchłanianie jodu z pożywienia. Takie działanie mają przede wszystkim warzywa surowe. Podczas ich gotowania, wyraźnie spada ilość owych niekorzystnie działających substancji - wyjaśnia ekspertka. Oto smaczne źródła cennego jodu.

/ 7Ryby

Obraz
© 123RF.COM

- Dorsz, mintaj, makrela, sardynka, tuńczyk czy flądra to gatunki szczególnie bogate w jod. Jednocześnie są lekkostrawne i dostarczają organizmowi dużą dawkę pełnowartościowego białka - mówi specjalistka ds. żywienia człowieka. - Poza tym ryby zawierają też cenne kwasy omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i redukują ryzyko zawału serca oraz obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Aby najlepiej przyswajać składniki z ryb poleca się ich zapiekanie w całości z dużą ilością ziół (natka pietruszki, koperek)
oraz plasterkami cytryny.

/ 7Owoce morza

Obraz
© 123RF.COM

- Podobnie jak ryby też dostarczają organizmowi kwasów omega-3, które są podstawą profilaktyki i leczenia chorób cywilizacyjnych - wyjaśnia Maja Lewandowska. - Są też bogate w witaminy z grupy B, zwłaszcza PP i B12. Owoce morza to także kopalnia cennych pierwiastków. Poza jodem, dostarczają organizmowi także żelazo, magnez, wapń oraz działający przeciwnowotworowo selen, niezbędny dla zdrowych kości i zębów fluor oraz wzmacniający układ odpornościowy cynk. Warto pamiętać, że dostawy tych produktów do Polski pojawiają się w połowie tygodnia, więc najlepszym terminem na zakup ich w sklepie lub restauracji będzie czwartek lub weekend. Ich smak doskonale podkreśla wytrawne wino, masło i świeże zioła.

/ 7Morska "zielenina"

Obraz
© 123RF.COM

Skoro jod pochodzi z morza, nie dziwi fakt, że bardzo bogate w ten pierwiastek są także morskie rośliny, a wiele z nich jest jak najbardziej jadalnych. - Morskie glony i wodorosty (np. morszczyn, listownica, spirulina) zawierają także polifenole, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, niemal wszystkie mikroelementy, a także wiele witamin, węglowodany i aminokwasy - wyjaśnia specjalistka. - Poza jodem, glony są szczególnie bogate w żelazo, wapń i fluor. Dzięki zawartym w tych roślinach składnikach, glony morskie obniżają poziom cholesterolu, regulują gospodarkę wodną i działają moczopędnie. Dzięki temu działają odkwaszająco, likwidują obrzęki i pomagają oczyścić organizm z toksyn. Wielbiciele sushi i kuchni japońskiej doskonale znają wakame, czyli zielony dodatek z wodorostami w roli głównej. Ciekawym produktem jest także soliród (jak go przygotować, sprawdź TUTAJ)
.

/ 7Sery

Obraz
© 123RF.COM

Nie tylko produkty spożywcze pochodzące z morza pomogą nam uchronić się przed niedoborem jodu. Także nabiał, a zwłaszcza niektóre sery zawierają go całkiem sporo. - Ser edamski, gouda czy brie to nie tylko dobre źródło jodu, ale także białka, witamin z grupy B, witaminy D i A, fosforu i łatwoprzyswajalnego wapnia - wymienia Maja Lewandowska. - Ze względu na swój skład, sery stanowią ważny element diety dzieci i młodzieży. Powinni po nie sięgać także dorośli. Szczególnie ze względu na zawartość tryptofanu, który wspiera produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Warto spożywać je nie tylko w kanapkach, ale także jako dodatek do sałatki pełnej warzyw lub kaszy. Przykładowo kasza ryczana z serkiem brie i gotowanymi marchewkami może być doskonałą propozycją na lunch.

/ 7Wino

Obraz
© 123RF.COM

Nadmiar wina z pewnością nie jest polecany nikomu. Jednak w niewielkich ilościach czerwone wino może mieć korzystny wpływ na organizm. - Poza tym, że dostarcza jodu, jest też bogaty w wiele innych składników odżywczych, które mają działanie pozytywne. Wino poprawia apetyt, działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, zwalcza wolne rodniki i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory - tłumaczy ekspertka z Naturhouse Morena. - Przede wszystkim jednak czerwone wino jest znane z dobroczynnego wpływu na układ sercowo naczyniowy.

Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce