Prawdziwy polski obiad. Najsmaczniejsza wygrana na "Wyspie Przetrwania"
"Wyspa przetrwania", czyli nowość w ramówce Polsatu, to rywalizacja 16 śmiałków. Uczestnicy programu na jednej z malowniczych wysp Fidżi zmagają się z ekstremalnymi konkurencjami. Zdani na zmysł przetrwania i życzliwość tamtejszej flory oraz fauny mogą zapomnieć na 30 dni o dobrym polskim obiedzie. Chyba że prowadzący program, Damian Michałowski, zaproponuje im konkurs o mięsny klasyk.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
W 7. odcinku pierwszej edycji programu "Wyspa przetrwania" po burzliwej radzie plemienia "Vuku" nie brakowało niedomówień, a wrogie nastawienie unosiło się w powietrzu. Dla rozluźnienia atmosfery uczestników dobrano w pary, a zwycięska dwójka po torze przeszkód mogła rozkoszować się klasycznym polskim obiadem. Damian Michałowski zaoferował im schabowego z kością w towarzystwie ziemniaczków (prosto z Polski), mizerii i gazowanego napoju chłodzącego.
Idealna kawałek mięsa w chrupiącej panierce zaprezentowany na talerzu przez prowadzącego skutecznie zmotywował do walki Daniela i Maćka "Maczo". Panowie w trakcie wspólnego obiadu nie tylko mogli przywołać sobie smak domowej potrawy, ale też omówić strategię działania. Nagrodą podzielili się też z innymi członkami plemienia.
Kotlet schabowy z kością to jedna z polecanych potraw przez Magdę Gessler. Słynna restauratorka włączyła ten przysmak w menu kilku lokalu po "Kuchenny rewolucjach". Smażyła go m.in. w "Babim dole" na Kaszubach i "Obiady domowe po jabłonką". Sekret smaku to odpowiednio wybrane mięso. Wieprzowina na kotlet schabowy powinna być matowa, z widoczną warstwą tłuszczu, a w środku zawierać włókna. Tłuszcz w trakcie smażenia wytapia się, a dzięki czemu schabowy zyska wyjątkową soczystość. Ponadto wieprzowinę moczy się przed smażeniem w mleku z dodatkiem cebuli lub marynuje w cebuli. Ważne, aby mięso smażyć na smalcu, a nie na oleju.
Składniki na schabowe wg Magdy Gessler:
- 1 kg dobrej jakości wieprzowiny
- 1 l mleka
- 2 średnie cebule
- 2 jaja
- bułka tarta
- sól i pieprz
- smalec do smażenia
Sposób przygotowania: wieprzowinę pokroić na cztery grube kotlety schabowe. Każdy z nich rozbić, a następnie ponacinać nożem, aby równomiernie się usmażyły, a mięso nie kurczyło się. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z mlekiem oraz przyprawami. Włożyć do mieszanki mięso i moczyć 2-3 godziny. Na patelni rozgrzać smalec. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. mizerią i ziemniakami.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.