Poznaj smaki Afryki
Miss Egzotica 2017, Victoria Abeby zabierze was w kulinarną podróż do egzotycznej Ghany i pokaże, jak przygotować iście afrykańskie potrawkę z pomidorami i ryżem oraz kelewele, czyli deser z bananów.
Potrawka z wołowiną i pomidorami
Składniki:
- 4 pomidory,
- koncentrat pomidorowy,
- 3 cebule,
- czosnek granulowany,
- imbir w proszku,
- gałka muszkatołowa,
- chili w proszku,
- olej do smażenia,
- 400 g mięsa wołowego,
- ryż basamati,
- kostka rosołowa,
- 3 marchewki,
- zielony groszek (mrożony),
- 2 litry wody,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Pomidory obierz ze skórki i zblenduj. Wołowinę delikatnie podgotuj, a następnie usmaż. Kiedy mięso będzie gotowe, przełóż je do innego naczynia, a w tym samym garnku (nie myj go) zeszklij cebulkę i dodaj do niej koncentrat pomidorowy, zamieszaj i podsmaż. Po pięciu minutach dodaj zblendowane pomidory i po 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, imbiru w proszku, gałki muszkatołowej, chili w proszku oraz rozdrobnioną kostkę rosołową, usmażone mięso, wodę, a na koniec wszystko wymieszaj. Pogotuj zawartość garnka przez 15 minut, a następnie dodaj ryż i duś przez 20 minut. Teraz dodaj pokrojoną marchewkę oraz mrożony groszek i gotuj wszystko, aż ryż będzie miękki.
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany,
- mieszanka: czosnku granulowanego, gałki muszkatołowej, chili w proszku, imbiru w proszku,
- olej do smażenia,
- obrane ze skórki orzeszki ziemne.
Przygotowanie:
Banany obierz ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i obtocz je w mieszance przypraw, a następnie smaż na głębokim tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor. Teraz poukładaj kawałki bananów na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a na koniec posyp je rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi i gotowe. Smacznego!