Trwa ładowanie...
Karolina Wójciga
23-02-2017 14:32

Poznaj smaki Afryki

Miss Egzotica 2017, Victoria Abeby zabierze was w kulinarną podróż do egzotycznej Ghany i pokaże, jak przygotować iście afrykańskie potrawkę z pomidorami i ryżem oraz kelewele, czyli deser z bananów.

d2trbtn
d2trbtn

Potrawka z wołowiną i pomidorami

Składniki:

  • 4 pomidory,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 3 cebule,
  • czosnek granulowany,
  • imbir w proszku,
  • gałka muszkatołowa,
  • chili w proszku,
  • olej do smażenia,
  • 400 g mięsa wołowego,
  • ryż basamati,
  • kostka rosołowa,
  • 3 marchewki,
  • zielony groszek (mrożony),
  • 2 litry wody,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:
Pomidory obierz ze skórki i zblenduj. Wołowinę delikatnie podgotuj, a następnie usmaż. Kiedy mięso będzie gotowe, przełóż je do innego naczynia, a w tym samym garnku (nie myj go) zeszklij cebulkę i dodaj do niej koncentrat pomidorowy, zamieszaj i podsmaż. Po pięciu minutach dodaj zblendowane pomidory i po 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, imbiru w proszku, gałki muszkatołowej, chili w proszku oraz rozdrobnioną kostkę rosołową, usmażone mięso, wodę, a na koniec wszystko wymieszaj. Pogotuj zawartość garnka przez 15 minut, a następnie dodaj ryż i duś przez 20 minut. Teraz dodaj pokrojoną marchewkę oraz mrożony groszek i gotuj wszystko, aż ryż będzie miękki.

Kelewele

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany,
  • mieszanka: czosnku granulowanego, gałki muszkatołowej, chili w proszku, imbiru w proszku,
  • olej do smażenia,
  • obrane ze skórki orzeszki ziemne.
d2trbtn

Przygotowanie:
Banany obierz ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i obtocz je w mieszance przypraw, a następnie smaż na głębokim tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor. Teraz poukładaj kawałki bananów na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a na koniec posyp je rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi i gotowe. Smacznego!

d2trbtn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2trbtn
Więcej tematów