Egzotyczne superowoce
Wiele z nich naszpikowanych jest witaminami, mikro- i makroelementami. Korzystnie wpływają nie tylko na zdrowie, ale również na wygląd i samopoczucie. Właściwości superowoców znane są od tysięcy lat mieszkańcom różnych kontynentów.
Wyjątkowe właściwości
Wiele z nich naszpikowanych jest witaminami, mikro- i makroelementami. Korzystnie wpływają nie tylko na zdrowie, ale również na wygląd i samopoczucie. Właściwości superowoców znane są od tysięcy lat mieszkańcom różnych kontynentów.
Nie bez powodu nazywa się go "owocem życia". Sok z granatu to bogate źródło łatwo przyswajalnych polifenoli, czyli potężnych przeciwutleniaczy, występujących naturalnie w roślinach. Z badań przeprowadzonych w amerykańskim Narodowym Instytucie Zdrowia (NIH) wynika, że kuracja granatem może być skutecznym lekiem na prostatę. Najkorzystniejszy jest sfermentowany koncentrat soku, który nawet o 90 proc. zmniejszają rozrost komórek rakowych. Substancje obecne w granacie chronią również przed nowotworem piersi u kobiet. Poza tym owoc wzmacnia serce, zwalcza choroby układu krążenia, obniża ciśnienie krwi i hamuje procesy starzenia.
Ewa Podsiadły-Natorska/kuchnia.wp.pl
Noni
Owoce noni, inaczej morwy indyjskiej, medycyna naturalna zna od wieków. Popularne są przede wszystkim W Indiach i Południowej Azji, ale także na polinezyjskich wyspach. Zwane "cudownym darem natury" mają nadzwyczajne właściwości lecznicze. Wyciąg zawiera cenne witaminy (zwłaszcza wit. C, która wyłapuje wolne rodniki), minerały i aminokwasy. Owoce bogate są w fitocydy, dlatego stosuje się je podczas różnego typu infekcji grzybiczych, bakteryjnych czy wirusowych m.in. skóry, narządów wewnętrznych oraz górnych dróg oddechowych. Dzięki dużej zawartości serotoniny i melatoniny poprawiają też samopoczucie i przeciwdziałają depresji. Wzmacniają odporność, spowalniają procesy starzenia, pomocne są w leczeniu artretyzmu, astmy. W owocach noni znajdziemy również dużo potasu.
Jagoda acai
Występuje w dzikich lasach deszczowych Amazonii północnej w Brazylii. To bardzo cenne źródło witamin (C, E, B1, B2), pierwiastków (fosfor, wapń, potas, żelazo), nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów niezbędnych dla organizmu. Jednak najważniejsze są przeciwutleniacze, to ono powodują, że to prawdziwa bomba prozdrowotna. Jagoda acai swoją popularność zawdzięcza właściwościom leczniczym, energetycznym i odżywczym - nazywa się ją nawet 'cudem odżywczym". Owoce te poprawiają krążenie, przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów, zapobiegają miażdżycy, wspomagają profilaktykę antynowotworową, poprawiają sprawność seksualną, wspomagają koncentrację, wzmacniają odporność, regulują wagę ciała, korzystnie wpływają na wzrok.
Opuncja
Należy do roślin z rodziny kaktusowatych. Zawiera bardzo dużo potasu i witaminy C. Kwiaty, łodygi i owoce opuncji redukują poziom glukozy i lipidów we krwi, zapobiegają wrzodom i uśmierzają bóle związane z wrzodami żołądkowymi. Owoce są soczyste i delikatnie kwaskowate, a ich miąższ może być bladozielony, czerwony, pomarańczowy lub żółty. Są świetnym składnikiem wieloowocowych sałatek. W Meksyku zjada się je także ugotowane,a suszone lub kandyzowane owoce stanowią dość często dodatek do herbat.
Liczi
Pochodzi z południowych Chin. To owoc nie tylko smaczny i niskokaloryczny (ok. 7 kcal), ale również bogaty w witaminy, szczególnie C, która wymiata z organizmu wolne rodniki i hamuje procesy starzenia. Liczi zawiera tyle samo błonnika co duże jabłko. Z badań wynika, że ekstrakt z owocu liczi chroni przed nowotworami piersi i wątroby. Leczy także dolegliwości układu pokarmowego, wzmacnia odporność, poprawia samopoczucie, stawia na nogi i dodaje sił. Liczi ma również właściwości złuszczające i nawilżające - pobudza regenerację komórek, a w połączeniu z witaminą C stymuluje syntezę kolagenu.
Jagody goji
Są wyjątkowo silnym antyutleniaczem, dzięki czemu działają przeciwstarzeniowo. W ich składzie znajdziemy 18 aminokwasów i 21 mikroelementów. Zawierają m.in. witaminę C (świeże owoce mają 50 razy więcej witaminy C w 100 gramach niż pomarańcze), witaminy z grupy B, żelazo, wapń, selen, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe. To owoc pomocny przy bólach głowy, stanach ciągłego zmęczenia, chorobach układu krążenia, bezsenności, odwodnieniu, problemach z cerą, chorobach skóry, zaburzeniach funkcjonowania seksualnego, reumatyzmie, zapaleniu stawów, problemach ze wzrokiem.
Cytryna
Cytryna w starożytnej Grecji i Rzymie uchodziła za symbol zdrowia. Sok i miąższ z jednego 100-gramowego okazu ma tyle witaminy C, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka. Zawiera również olejki eteryczne, pektyny (redukują poziom złego cholesterolu i chronią serce), a także prowitaminę A oraz witaminy z grupy B. Mimo że jest kwaśna w smaku, działa na nasz organizm zasadowo, dlatego zalecana jest przy objawach nadkwasoty. Dobrze wpływa także na trawienie, świetnie sprawdza się więc w diecie wszystkich odchudzających się osób. Jedzenie cytryny zwiększa odporność organizmu, a także dodaje energii.
Acerola
Acerolę zwaną też wiśnią z Barbados, uprawia się w wielu tropikalnych krajach, np. w Brazylii i na Wyspach Kanaryjskich. Owoce mają orzeźwiający smak; spożywa się je na surowo, a także w postaci soków czy dżemów. To przede wszystkim najbogatsze źródło kwasu askorbinowego, czyli witaminy C - jeden owoc zawiera jej tyle, co kilogram cytryn. Ale acerola zawiera również inne ważne dla zdrowia witaminy, m.in. A, PP czy z grupy B, a także cenne pierwiastki - fosfor, żelazo, magnez, wapń czy mangan. W medycynie tradycyjnej wiśnia z Barbados wspomagała leczenie m.in. schorzeń wątroby i biegunki. A dzięki zawartości kwasu jabłkowego była również pomocna w terapii przewodu pokarmowego.
Ewa Podsiadły-Natorska/kuchnia.wp.pl