Namnażanie grzybów
Zarodniki pleśni atakujące naszą żywność nie biorą się znikąd. Są wszędzie wokół nas, osiadają na produktach spożywczych i w dobrych warunkach wzrastają. - Zazwyczaj grzyby najlepiej się mnożą gdy jest wilgotno i ciepło (20 - 30 stopni C). Jednak są i takie, które doskonale sobie radzą nawet przy 5 stopniach C, więc lodówka nie chroni nas przed pleśnią - mówi ekspertka. - Żeby zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia należy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze jak najkrócej przechowywać żywność, czyli kupujemy tyle ile możemy zjeść w ciągu 2 - 3 dni. Po drugie nie myjemy owoców i warzyw po przyniesieniu ze sklepu, a tuż przed spożyciem. Zdejmujemy też z jedzenia folię, bo pod nią jest cieplej i panuje większa wilgotność, dlatego np. wędlina w folii znacznie szybciej będzie się psuła. Co bardzo ważne, dokładnie oglądamy produkty przed zakupem. Jeśli są uszkodzone, mają ciemne plamki, pęknięcia na skórce - odkładamy. Te uszkodzenia, to najszybsza droga wniknięcia do środka zarodników pleśni - wymienia Barbara
Dąbrowska-Górska. - Omijamy też te warzywa i owoce, które leżały np. w jednej skrzynce z produktem spleśniałym.