Dużo wapnia, dużo kalorii
Sery pleśniowe mają jeszcze inne wady. Są to produkty tłuste i wysokokaloryczne, a przy tym zazwyczaj zawierają sporo soli. Dlatego należy je jeść w rozsądnych ilościach. Jeśli jednak nie przesadzamy, nie jesteśmy na pleśń uczuleni, a dodatkowo lubimy te oryginalnie pachnące smakołyki, nie musimy ich unikać. - Sery, także te pleśniowe, zawierają sporo wartościowych substancji odżywczych. Przede wszystko jest to białko o wysokiej jakości. Niewątpliwą zaletą serów jest także wysoka zawartość wapnia. Do tego należy wspomnieć o witaminie B1, potasie i fosforze - wyjaśnia dietetyczka. - Pamiętajmy jednak, że obecność dobrej pleśni nie chroni przed złą. Dlatego jeśli zostawimy w lodówce kawałek brie i zauważymy, że pleśń pojawiła się także na aksamitnym wnętrzu - absolutnie go nie jedzmy. Taki produkt nadaje się już tylko do wyrzucenia.