Imbirowe placuszki z marchewki
Składniki: 4 duże marchewki, 1 duże jajko, 2-3 łyżki mąki, 50 g sera żółtego, natka pietruszki lub kolendra, 1 łyżeczka startego korzenia imbiru, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia. Do podania kolendra i sos jogurtowy.
Przygotowanie: marchewki umyć, obrać i zetrzeć do miski - najlepoej na tarce o grubych oczkach. Dodać przesianą mąkę, rozbełtane jajko, imbir i starty ser żółty. Wymieszać, wsypać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku. Za pomocą łyżki nakładać placki na rozgrzany tłuszcz, smażyć kilka minut z obu stron. Rumiane wykładać na talerz z ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawać z zieleniną i jogurtem naturalnym.