Rodzaje piwa
Piwo typu lager idealnie pasuje do potraw mięsnych - drobiu, schabu czy łopatki wieprzowej, a nawet do ryb. Dodawane są także do ciasta na naleśniki. Z kolei ciemne, mocne gatunki wykorzystywane są najczęściej w marynatach do golonki czy żeberek. Stosuje się je również do potraw z serów, a nawet do ciast. Produktem, który najbardziej lubi towarzystwo chmielowego trunku jest jednak mięso. Dodawane do marynaty piwo nie tylko podkreśla jego smak, ale także odpowiednio je zmiękcza. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować inne piwne smakołyki, np. zupy czy desery. Nie musimy obawiać się używania tego trunku w kuchni. Stosowane w niewielkich ilościach piwo nie tylko nie szkodzi, ale nawet uważane jest za zdrowe. Zawiera tetracyklinę, czyli naturalnie pozyskiwany antybiotyk. Bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy, ponieważ jest w nim sporo witaminy B1.