Piwna zupa
Przygotowując piwną ucztę, zacznijmy od zupy. Mogą ją jeść nawet dzieci i kierowcy. To staropolskie danie jest bowiem pozbawione alkoholu, który wyparowuje podczas gotowania. Pozostaje sam smak. Składniki: pół kilograma dobrej, białej kiełbasy, kilka plasterków wędzonego boczku, szklanka startego żółtego sera (najlepiej ostrego), cebula, śmietanka słodka, litr jasnego piwa, po połowie łyżeczki: pieprzu, imbiru mielonego, gałki muszkatołowej i słodkiej papryki, sól do smaku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż będzie chrupiący. Do garnka wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę, pokrojoną w plasterki kiełbasę i przyprawy. Dodajemy boczek i wszystko smażymy przez chwilę. Zalewamy piwem i śmietanką, doprawiamy solą i gotujemy pół godziny na małym ogniu. Rozlewamy do miseczek i posypujemy startym serem.