15-04-2008 17:43
Naleśniki
Przepis
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (lub pół na pół), może być też piwo, śmietana, woda mineralna gazowana
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru (tylko jeżeli będzie słodki farsz)
- 1 łyżka oleju
Przepis
Jajka posolić, wymieszać z płynem. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Gdy ciasto będzie miało konsystencję kwaśnej śmietany odstawić je na 30 minut. Patelnię rozgrzać mocno, posmarować cieniutko olejem. Wlać łyżką wazową ciasto i tak obracać patelnią, aby rozlało się one na całej jej powierzchni. Odwrócić na drugą stronę. Natłuszczać lekko patelnię, ale nie często.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.