Podkręć smak swoich potraw
Piwo należy do ulubionych napojów dorosłych Polaków. Pijemy go dużo, ale, co bardzo chwalebne, coraz częściej wybieramy piwo z małych, rzemieślniczych browarów, które jest nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze od tego produkowanego przemysłowo. Piwo to jednak nie tylko napój, ale również składnik wielu smacznych dań. Podpowiadamy, jak wybrać piwo do gotowania, jakie ma właściwości i dajemy wam kilka sprawdzonych przepisów
Wybierając piwo do gotowania, musimy zwrócić uwagę na jego gatunek. Zupełnie inaczej smakuje ciemny i mocny porter, a inaczej lekki, pszeniczny lager. Ciemne piwo z kolei ma kompletnie inny smak niż stout. Są piwa z wyraźnie wyczuwalną goryczką, są także bardziej słodkie. W dodatku na rynku znajdziemy coraz więcej piw owocowych, które nie do wszystkich dań się nadają. Szykując się do gotowania z użyciem piwa, zwróćmy na to uwagę.
Zobacz także: wideo przepis na golonki w piwie
Rodzaje piwa
Piwo typu lager idealnie pasuje do potraw mięsnych - drobiu, schabu czy łopatki wieprzowej, a nawet do ryb. Dodawane są także do ciasta na naleśniki. Z kolei ciemne, mocne gatunki wykorzystywane są najczęściej w marynatach do golonki czy żeberek. Stosuje się je również do potraw z serów, a nawet do ciast. Produktem, który najbardziej lubi towarzystwo chmielowego trunku jest jednak mięso. Dodawane do marynaty piwo nie tylko podkreśla jego smak, ale także odpowiednio je zmiękcza. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować inne piwne smakołyki, np. zupy czy desery. Nie musimy obawiać się używania tego trunku w kuchni. Stosowane w niewielkich ilościach piwo nie tylko nie szkodzi, ale nawet uważane jest za zdrowe. Zawiera tetracyklinę, czyli naturalnie pozyskiwany antybiotyk. Bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy, ponieważ jest w nim sporo witaminy B1.
Piwna zupa
Przygotowując piwną ucztę, zacznijmy od zupy. Mogą ją jeść nawet dzieci i kierowcy. To staropolskie danie jest bowiem pozbawione alkoholu, który wyparowuje podczas gotowania. Pozostaje sam smak. Składniki: pół kilograma dobrej, białej kiełbasy, kilka plasterków wędzonego boczku, szklanka startego żółtego sera (najlepiej ostrego), cebula, śmietanka słodka, litr jasnego piwa, po połowie łyżeczki: pieprzu, imbiru mielonego, gałki muszkatołowej i słodkiej papryki, sól do smaku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż będzie chrupiący. Do garnka wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę, pokrojoną w plasterki kiełbasę i przyprawy. Dodajemy boczek i wszystko smażymy przez chwilę. Zalewamy piwem i śmietanką, doprawiamy solą i gotujemy pół godziny na małym ogniu. Rozlewamy do miseczek i posypujemy startym serem.
Ciasto naleśnikowe z dodatkiem piwa
Naleśniki piwne to smaczna odmiana tego łatwego dania. Potrzebujemy: trzy szklanki mąki, szklankę piwa (najlepiej jasne, ale możemy poeksperymentować z ciemnym), dwa jajka, pęczek zielonej pietruszki, sól. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka i mieszamy. Do masy powoli dolewamy piwo, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy posiekaną natkę i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny i smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem.
Kiełbasa pieczona w piwie
Kiełbasa pieczona w piwie to tradycyjne danie kuchni niemieckiej. Składniki: kilogram bardzo dobrej białej kiełbasy, dwie cebule, majeranek suszony, pieprz czarny, sól, litr ciemnego piwa. Cebulę kroimy w plasterki i układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Posypujemy lekko solą i układamy na niej kiełbasę. Posypujemy pieprzem i majerankiem, zalewamy piwem i zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C. Kiełbasę wyjmujemy i trzymamy w ciepłym miejscu, a pozostały płyn przelewamy do rondelka i podgrzewamy go, by stał się gęsty. Wykładamy kiełbasę na półmisek i polewamy sosem.
Żeberka w piwnej marynacie
Żeberka w piwie najlepiej przygotować na grillu, choć z piekarnika smakują równie dobrze. Potrzebne składniki to: kilogram żeberek, dwie łyżki miodu, dwa drobno posiekane ząbki czosnku, łyżeczka ostrej papryki, szklanka ciemnego piwa, łyżeczka majeranku, dwie łyżki octu balsamicznego, łyżka keczupu. Wszystkie składniki mieszamy w misce z piwem i zalewamy tą marynatą żeberka. Odstawiamy je w chłodne miejsce na noc. Wyjmujemy z marynaty, smarujemy olejem i pieczemy na grillu lub w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, aż będą miękkie, cały czas polewając marynatą. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Piwo to także świetny dodatek do... ciast
Oto przepis na piwne ciasto czekoladowe. Składniki na ciasto: dwie szklanki mąki, szklanka cukru, trzy jajka, pół szklanki dobrego kakao, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, kostka masła, szklanka ciemnego piwa, szczypta soli. Składniki na polewę: tabliczka gorzkiej czekolady i 1/4 kostki masła. Przygotowanie: piwo, cukier i masło podgrzewamy w garnuszku. W misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wlewamy masę piwną, dodajemy jajka i bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy. Przelewamy do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy około godzinę w temp. 180 stopni C. Polewę robimy rozpuszczając masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto.
Domowe piwo
I na koniec: piwo możemy sami zrobić w domu! W Polsce coraz bardziej popularne są zestawy do produkcji tego popularnego trunku. Taki zestaw zawiera odpowiednio przygotowany już słód jęczmienny, drożdże piwne oraz naczynia i potrzebne akcesoria. Bez trudu znajdziemy również sklepy, w których kupimy bardziej skomplikowane urządzenia do samodzielnego wyrobu piwa, butelki, kapslownice, a nawet urządzenia do naklejania etykietek. Warzenie piwa nie jest trudne, należy jedynie używać bardzo czystej wody i zachować higienę. Smak takiego napoju wynagrodzi nam jednak wszystkie trudy!