Ciasto na pierogi z jajkiem
Przepis ten, oprócz składników klasycznego ciasta – mąki i wody, wymaga dodania jajka i odrobiny masła oraz soli. Ciasto jest miękkie i elastyczne.
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, jajko, ¾ szklanki ciepłej wody, łyżeczka masła, łyżeczka soli.
Z tej ilości składników uzyskasz także ok. 50 pierogów, a ciasto przygotujesz w 15–20 minut.
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, masło i sól – teraz stopniowo wlewaj wodę tak, by wszystkie składniki się połączyły. Zacznij zagniatać ciasto. Może ono się kleić do rąk – nie przejmuj się tym i zagniataj dalej. Finalnie ciasto powinno być miękkie, gładkie i jednolite.
To ciasto jest idealne do pierogów z grzybami, ale możesz je wykorzystać w zasadzie do każdego rodzaju pierogów.