Pierogi na 5 sposobów

Pierogi można spotkać w wielu zakątkach świata, a każdy obcokrajowiec przyzna, że tylko w Polsce smakują naprawdę wyjątkowo. Kto nie uwielbia świeżo ugotowanych pierożków? Zajadają się nimi wszyscy - dzieci, młodzież, dorośli. Pierogi ruskie, z truskawkami, grzybami czy pierogi mięsne. Każde z nich otulone miękkim ciastem... To właśnie w idealnym cieście tkwi sekret tych smacznych, domowych przysmaków. Oto kilka propozycji na nową wersję tego dania

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Kulinarne wariacje pierogowe

Obraz
© 123RF.COM

Pierogi można spotkać w wielu zakątkach świata, a każdy obcokrajowiec przyzna, że tylko w Polsce smakują naprawdę wyjątkowo. Kto nie uwielbia świeżo ugotowanych pierożków? Zajadają się nimi wszyscy - dzieci, młodzież, dorośli. Pierogi ruskie, z truskawkami, grzybami czy pierogi mięsne. Każde z nich otulone miękkim ciastem... To właśnie w idealnym cieście tkwi sekret tych smacznych, domowych przysmaków. Oto kilka propozycji na nietypowe wersje tego dania.

/ 7O pierogach słów kilka...

Obraz
© 123RF.COM

Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII wieku. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: "kurniki" - duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; "knysze" - pierogi żałobne, podawane na stypie; "koladki" pieczone w styczniu, w okresie kolędowania; "hreczuszki" - przyrządzane z mąki gryczanej; "sanieżki" i "socznie" - słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin.

Pierogi robią furorę do dziś. Uwielbiasz pierogi, ale według twojej rodziny ta potrawa wieje nudą? Zaskocz najbliższych i przygotuj oryginalne nadzienie, które może kryć to pozornie znane i zadomowione danie.

/ 7Pierogi ze szpinakiem

Obraz
© WP.PL

Mąkę przesiej ze szczyptą soli, dodaj pół szklanki gorącej wody i wyrób jednolite ciasto. Odstaw na pół godziny, przykryj wilgotną, czystą, bawełnianą ściereczką. Szpinak rozmroź na cedzaku, przelewając wrzątkiem. Czosnek zmiażdż, zetrzyj na tarce lub drobniutko posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, dodaj rozmrożony szpinak, rozdrobniony czosnek i przyprawy oraz mięso, wymieszaj i uduś na małym ogniu. Gotowy farsz przepuść przez maszynkę lub zmiksuj. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, wykrój nieduże kółka, nakładaj na każde niewielką porcję nadzienia i zlep. Gotuj w dużej ilości osolonej wody około 5-6 minut. Podawaj najlepiej z masłem albo ze skwarkami z cebulą.

/ 7Pierożki chińskie

Obraz
© 123RF.COM

W Chinach jada się wonton, guo tie oraz jiaozi. Są to małe pierożki z dość egzotycznymi jak dla nas farszami. Stanowią one nieodzowne przekąski na przyjęciach. Nie są, jak w Polsce, daniami obiadowymi. Wonton nadziewa się ostrygami, krewetkami lub wieprzowiną, guo tie farszem z mięsa wieprzowego, krewetek i szczypiorku. Z kolei mięso i kapusta pekińska to nadzienie występujące w jiaozi. Do przygotowania guo tie niezbędne są: 25 dag surowych posiekanych krewetek, 25 dag mielonej wieprzowiny, łyżka sosu sojowego, łyżka oleju sezamowego, łyżka wina ryżowego, łyżeczka posiekanego szczypiorku, łyżeczka startego imbiru. Wszystkie składniki połącz ze sobą i wymieszaj.

/ 7Pierogi czekoladowe z nadzieniem z białą czekoladą, malinami i świeżą miętą

Obraz
© 123RF.COM

Mąkę wymieszaj z kakao i solą, dodaj jedno całe jajko i 1 żółtko, olej i stopniowo dolewając wodę zagniataj gładkie elastyczne ciasto. Ciasto wałkuj jak najcieniej i wycinaj w nim krążki. Natomiast czekoladę i listki mięty na drobno posiekaj. Na gotowe krążki ciasta nałóż porcje czekolady, mięty i maliny brzeg ciasta posmaruj białkiem jaja i zlep pierogi. W dużym garnku gotuje wodę z odrobiną soli, gdy woda zacznie wrzeć wrzuć do niej pierożki i gotuj około 5 minut. Pierożki odcedź, ułóż na talerz na środek i połóż na środek gałkę lodów waniliowych i przyozdób listkami mięty.

/ 7Pierogi filipińskie z kurczakiem

Obraz
© 123RF.COM

Z dwóch szklanek mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczki soli, dwóch łyżeczek oleju, dwóch łyżek octu, 2 łyżek masła i jajka przygotuj ciasto, a następnie przykryj ściereczką i odstaw. Następnie grubo rozwałkuj i potnij na kwadraty. Kurczaka obierz ze skóry, usuń kości i chrząstki. Mięso zmiel, zmiksuj z jajkiem i zielonym groszkiem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na połowę kwadratów nakładaj po porcji farszu, przykrywaj reszta. Sklejaj je tylko na rogach. W szerokim rondlu rozgrzej olej. Wrzucaj pierożki, smaż je, aż się zrumienia, często obracając. Wyławiaj łyżką cedzakowa i układaj na papierowych ręcznikach, aby osączyć z tłuszczu. Podawaj jak szaszłyki nadziane po kilka na ozdobne szpadki.

/ 7Pierogi z soczewicą

Obraz
© 123RF.COM

W starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie soczewica stanowiła podstawę wyżywienia, tymczasem w większości polskich domów jej smak do dziś pozostaje nieznany. Bulion przygotuj w 400 ml gorącej wody, ugotuj w nim soczewicę, aż powstanie gęsta papka. Rozpuść masło, dodaj curry i paprykę oraz rozdrobniony czosnek, zasmaż i dodaj do soczewicy, ostudź. Z mąki, jajka, oleju oraz około 3/4 szklanki letniej wody zagnieć ciasto. Rozwałkuj, wykrawaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi. Gotuj w posolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, często mieszając. Pierogi podawaj tuż po przyrządzeniu z sosem grzybowym.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami