Będzie pysznie
Pierogi są bardzo wdzięcznym daniem, ponieważ stwarzają wiele możliwości kulinarnych. Możesz zrobić je, z czym chcesz, z tym, co lubisz albo na co masz akurat ochotę. Można je gotować, smażyć na głębokim oleju lub piec. Naszym numerem jeden są te odsmażane na patelni – mają chrupiące, przyrumienione brzegi, a ich smak się pogłębia. Po prostu pycha! Na następnych kartach galerii znajdziesz kilka porad, jak zrobić idealne pierogi i aż trzy przepisy na ciasto – każde inne, ale równie smaczne.
Zobacz także: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki
Jak to było kiedyś?
Przed laty pierogi były przygotowywane tylko z okazji świąt oraz ważnych uroczystości rodzinnych i na każde z nich robiło się inne pierogi, o innym kształcie i z innym farszem. Na wesela przygotowywano kurniki, czyli duże pierogi z różnymi nadzieniami, w których skład zawsze wchodziło mięso kurze. Podczas styp podawano pierogi żałobne z pieczonego ciasta drożdżowego lub ziemniaczanego. Koladki pieczono w styczniu, w okresie kolędowania, hreczuszki były przygotowywane z mąki gryczanej z okazji różnych uroczystości, a sanieżki i socznie były to słodkie pierożki, które pieczono z okaz imienin.
Można powiedzieć, że pierogi są naszym dobrem narodowym, znanym na całym świecie. Ich rodzajów jest tyle, ile osób je przygotowujących, ale najczęściej jadamy je nadziewane mięsem, sezonowymi owocami, słodkim twarogiem oraz kiszoną kapustą z grzybami – te ostatnie są jedną z dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych.
Gotowane pierogi jada się w zasadzie w całej Polsce, wyjątkiem są Śląsk i Kaszuby, a ruskie nadziewane twarogiem i ziemniakami są typową potrawą Lubelszczyzny i Kresów Wschodnich. W niektórych regionach wschodniej Lubelszczyzny popularne są pierogi z serem, ziemniakami oraz suszoną miętą pieprzową, dzięki której nabierają one charakterystycznego, cierpkiego smaku.
Jada się także tam pierogi w wersji wytrawnej: z kaszą gryczaną lub jaglaną, a także z soczewicą.
Pierogi w wersji słodkiej to specjał Podlasia, gdzie jada się je z twarogiem lub twarogiem z makiem, w okolicach Włodawy zjemy pierogi z marchwią, a z tartymi burakami w okolicach Radomia.
W innych regionach w roli nadzienia występują także jaja ugotowane na twardo, szpinak, ryby, marmolada, a nawet czekolada i miód.
Pierogi na świecie
Na Białorusi, Litwie, a także w Polsce jada się kołduny, czyli klasyczne pierogi z surowym mięsem, które później się gotuje. Podobnymi do pierogów potrawami są ukraińskie wareniki, rosyjskie pielmieni, a także gruzińskie chinkali. Włosi zajadają się tortellini i ravioli, a Chińczycy wonton, gou tie i jiaozi. W południowo-zachodnich Niemczech popularne są Maultaschen – pierogi w kształcie prostokąta z twarogowym, mięsnym lub warzywnym farszem.
Zatem sami widzicie, że co kraj to obyczaj. Rodzajów pierogów jest naprawdę wiele.
Wersji ciasta pierogowego jest tyle ilu kucharzy – każdy z nas ma swój niezawodny sposób na przygotowanie go. Ale jeżeli chcesz poznać inne patenty lub udoskonalić swój przepis na ciasto do pierogów, to ten tekst powstał specjalnie dla ciebie.
Istnieje kilka sprawdzonych tricków, dzięki którym można przygotować idealne ciasto na pierogi. Poniżej zebraliśmy naszym zdaniem najlepsze przepisy na ciasto, które można wykorzystać do zrobienia zarówno pierogów w wersji wytrawnej, jak i na słodkie.
Ale najpierw kilka sztuczek, które na pewno przydaszą się wam:
- Wyrobione ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 15 minut. Dzięki temu zawarta w nich mąka spęcznieje i pierogi nie będą się rozpadać.
- Odrobina oliwy dodana do ciasta sprawi, że będzie ono gładkie i mięciutkie.
- Natomiast łyżka oliwy wlana do wody, w której gotują się pierogi, sprawi, że nie będą się sklejać.
- Gdy nie możesz zlepić brzegów pierogów, posmaruj go odrobiną wody.
- Składniki na ciasto najpierw wymieszaj przy pomocy łyżki, potem wyrabiaj je rękoma.
Przepis na ciasto pierogowe w najprostszej postaci
Ten przepis opiera się tylko na dwóch niezbędnych składnikach każdego ciasta – na mące i wodzie. Jeżeli chcesz uzyskać większą elastyczność masy, użyj ciepłej wody.
Składniki: 300 g mąki pszennej, 250 ml gorącej wody, ¼ łyżeczki soli.
Z takiej ilości składników uzyskasz ok. 50 sztuk pierogów, a przygotowanie ciasta zajmie ci ok. 20 minut.
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę i sól, a następnie stopniowo dolewaj wodę i mieszaj energicznie przy pomocy łyżki. Kiedy zauważysz, że woda z mąką łączą się w zwartą masę, zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Ten przepis najlepiej sprawdzi się przy robieniu pierogów z dynią, z bobem i pietruszką lub ruskich.
Ciasto na pierogi z jajkiem
Przepis ten, oprócz składników klasycznego ciasta – mąki i wody, wymaga dodania jajka i odrobiny masła oraz soli. Ciasto jest miękkie i elastyczne.
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, jajko, ¾ szklanki ciepłej wody, łyżeczka masła, łyżeczka soli.
Z tej ilości składników uzyskasz także ok. 50 pierogów, a ciasto przygotujesz w 15–20 minut.
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, masło i sól – teraz stopniowo wlewaj wodę tak, by wszystkie składniki się połączyły. Zacznij zagniatać ciasto. Może ono się kleić do rąk – nie przejmuj się tym i zagniataj dalej. Finalnie ciasto powinno być miękkie, gładkie i jednolite.
To ciasto jest idealne do pierogów z grzybami, ale możesz je wykorzystać w zasadzie do każdego rodzaju pierogów.
Elastyczne ciasto na pierogi
Dzięki zwiększonej liczbie żółtek i ilości masła ciasto będzie delikatne i nie wyschnie podczas przygotowywania pierogów.
Składniki: 500 g mąki pszennej, ¾ szklanki wody, 50 g miękkiego masła, 2 żółtka, łyżeczka soli.
Z tych składników uzyskasz ok. 50–60 sztuk pierogów, a przygotujesz je w ciągu 25–30 minut.
Przygotowanie:
Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj masło, żółtka i sól, a następnie stopniowo dolewaj wodę i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy będzie gotowe, przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut.