Chleb z cukinii
Zamiast wykorzystywać resztki z wyciskania soku, do wyrobu pieczywa można użyć również startych warzyw. Cukinia jest idealna - soczysta i ładnie rozpadająca się podczas obróbki cieplnej.
Potrzebne nam będą: sześć jajek, dwie szklanki startej na drobnej tarce cukinii (oczywiście ze skórką), pół kostki rozpuszczonego masła, szklanka mąki razowej, łyżeczka proszku do pieczenia, dwie łyżki sezamu (wcześniej delikatnie uprażonego na suchej patelni) i sól.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy roztopione masło, i ubijamy mikserem. Ubijając dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sezam i sól. Na koniec dodajemy startą cukinię i mieszamy dokładnie łyżką. Wlewamy masę do formy. Nie trzeba jej smarować masłem, masa jest odpowiednio tłusta. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.