Bułeczki dyniowe
Kupowane w piekarniach pieczywo przygotowywane jest z użyciem zakwasu lub drożdży. Dzięki temu jest puszyste. Można przygotować również warzywne pieczywo drożdżowe.
Potrzebujemy: dwie szklanki dobrze utartej dyni, szklankę mąki kokosowej, dwie łyżki pszennych otrębów, pół kostki drożdży, łyżkę cukru, sól i dwie łyżki oleju.
Drożdże rozcieramy w misce z dynią, cukrem, solą i kilkoma łyżkami wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny. Wtedy dodajemy mąkę, otręby i olej i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę. Przekładamy lekko wyrośnięta masę do małych foremek (np. takich, jak do muffinek) i pieczemy pół godziny w temp. 175 stopni C. Smacznego!
AD/mp/WP Kuchnia