Chleb bananowy
Tradycyjny amerykański wypiek. Właściwie to nie tyle chleb, co ciasto. bardzo lubię je jeść z dodatkiem masła orzechowego. Do ciasta warto dodać garść posiekanych orzechów lub innych ulubionych bakalii.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia amerykańska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
W dużej misce wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Zamieszać, a następnie dodać przesianą mąkę, sodę i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie aż do połączenia wszystkich składników. Można to zrobić używając miksera lub łyżki.
Przepis
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Masę wlać do formy od keksówki o wymiarach 10 x 20 cm. Piec godzinę. Podawać po przestudzeniu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl