Pieczywo z warzyw - proste i oryginalne przepisy
Warzywa powinny być podstawą naszej diety. Zawierają mnóstwo witamin, mikroelementów i błonnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. W dodatku są niskokaloryczne, co nie jest bez znaczenia nawet, jeśli nie jesteśmy na diecie. Najlepsi, profesjonalni sportowcy świata jedzą warzywa na każdy posiłek, w różnych postaciach. I ta moda na zdrowe odżywianie trafia "pod strzechy". Z warzyw robimy sałatki, surówki, ba, nawet ciasta. Warto również spróbować pieczywa, przygotowywanego właśnie z warzyw.
Wyjątkowe chlebki
Warzywa powinny być podstawą naszej diety. Zawierają mnóstwo witamin, mikroelementów i błonnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. W dodatku są niskokaloryczne, co nie jest bez znaczenia nawet, jeśli nie jesteśmy na diecie. Najlepsi, profesjonalni sportowcy świata jedzą warzywa na każdy posiłek, w różnych postaciach. I ta moda na zdrowe odżywianie trafia "pod strzechy". Z warzyw robimy sałatki, surówki, ba, nawet ciasta. Warto również spróbować pieczywa, przygotowywanego właśnie z warzyw.
Przygotowując soki warzywne pewnie nie raz zastanawialiście się nad tym, czy nie da się wykorzystać resztek po wyciskaniu marchewki, selera czy buraczków. Oczywiście jest na to sposób, czyli wypieki. W warzywnej pulpie pozostaje mnóstwo ważnych elementów - przede wszystkim błonnik, ale również, o czym warto pamiętać - białko, którego w soku warzywnym nie ma. A w dodatku praktycznie nie ma w pulpie węglowodany, gdyż zdecydowana ich większość jest w soku. Warzywne wiórki są wykorzystywane bardzo często również w diecie paleo, opartej na prostych, podstawowych produktach. Oto kilka naszych propozycji na znakomite pieczywo warzywne.
Bułeczki marchewkowe
Potrzebujemy: kilogram soczystych marchewek, dwie łyżki otrąb owsianych, dwa jajka, sól.
Marchewkę myjemy, obieramy i wyciskamy w sokowirówce. Pozostałą masę przekładamy do miski, dodajemy otręby i jajka, przyprawiamy sola. Odstawiamy na godzinę, by otręby nasiąkły. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy trochę soku marchewkowego. Formujemy małe placuszki, układamy na posmarowanej olejem blasze i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut. Bułeczki, mimo że są płaskie, są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Znakomicie smakują posmarowane np. hummusem.
Chleb selerowy
Jego smak nie każdego przekonuje do konsumpcji, ale seler to jedno z najzdrowszych warzyw, znakomicie działające np. na pracę nerek. W nietypowy sposób można wykorzystać go do wypieków.
Potrzebujemy: trzy duże korzenie selera, pół szklanki siemienia lnianego, dwie łyżki ziaren słonecznika, trzy jajka, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz.
Seler dokładnie myjemy, obieramy jak najcieniej i wyciskamy z niego sok. Siemię lniane mielimy dokładnie w młynku do przypraw i dodajemy do pulpy selerowej. Oddzielamy białka jaj od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Żółtka, słonecznik i sok z cytryny dodajemy do masy selerowej i dokładnie mieszamy. Delikatnie dodajemy pianę z białek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Małą formę do keksu wykładamy nasmarowanym masłem papierem do pieczenia. Wylewamy masę i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni C. Studzimy nie wyjmując z piekarnika.
Chleb z cukinii
Zamiast wykorzystywać resztki z wyciskania soku, do wyrobu pieczywa można użyć również startych warzyw. Cukinia jest idealna - soczysta i ładnie rozpadająca się podczas obróbki cieplnej.
Potrzebne nam będą: sześć jajek, dwie szklanki startej na drobnej tarce cukinii (oczywiście ze skórką), pół kostki rozpuszczonego masła, szklanka mąki razowej, łyżeczka proszku do pieczenia, dwie łyżki sezamu (wcześniej delikatnie uprażonego na suchej patelni) i sól.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy roztopione masło, i ubijamy mikserem. Ubijając dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sezam i sól. Na koniec dodajemy startą cukinię i mieszamy dokładnie łyżką. Wlewamy masę do formy. Nie trzeba jej smarować masłem, masa jest odpowiednio tłusta. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Bułeczki dyniowe
Kupowane w piekarniach pieczywo przygotowywane jest z użyciem zakwasu lub drożdży. Dzięki temu jest puszyste. Można przygotować również warzywne pieczywo drożdżowe.
Potrzebujemy: dwie szklanki dobrze utartej dyni, szklankę mąki kokosowej, dwie łyżki pszennych otrębów, pół kostki drożdży, łyżkę cukru, sól i dwie łyżki oleju.
Drożdże rozcieramy w misce z dynią, cukrem, solą i kilkoma łyżkami wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny. Wtedy dodajemy mąkę, otręby i olej i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę. Przekładamy lekko wyrośnięta masę do małych foremek (np. takich, jak do muffinek) i pieczemy pół godziny w temp. 175 stopni C. Smacznego!
AD/mp/WP Kuchnia