Chleb selerowy
Jego smak nie każdego przekonuje do konsumpcji, ale seler to jedno z najzdrowszych warzyw, znakomicie działające np. na pracę nerek. W nietypowy sposób można wykorzystać go do wypieków.
Potrzebujemy: trzy duże korzenie selera, pół szklanki siemienia lnianego, dwie łyżki ziaren słonecznika, trzy jajka, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz.
Seler dokładnie myjemy, obieramy jak najcieniej i wyciskamy z niego sok. Siemię lniane mielimy dokładnie w młynku do przypraw i dodajemy do pulpy selerowej. Oddzielamy białka jaj od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Żółtka, słonecznik i sok z cytryny dodajemy do masy selerowej i dokładnie mieszamy. Delikatnie dodajemy pianę z białek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Małą formę do keksu wykładamy nasmarowanym masłem papierem do pieczenia. Wylewamy masę i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni C. Studzimy nie wyjmując z piekarnika.