Egzotyka z wędzarni
Można, oczywiście, przygotowywać także dania egzotyczne. Wędzenie w woku jest bowiem bardzo popularne np. na Dalekim Wschodzie. Oto jeden z takich przepisów, łosoś po tajsku. Składniki: cztery niewielkie filety z łososia ze skórą, dwa ząbki czosnku, dwucentymetrowy kawałek imbiru, łyżka cukru, gwiazdka anyżu, łodyżka trawy cytrynowej, sos sojowy, sok z jednej cytryny. Czosnek siekamy drobno, imbir ścieramy na tarce, kroimy dokładnie trawę cytrynową i wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy anyż, sos sojowy, sok z cytryny i cukier. Wszystko dobrze mieszamy, a w gotowej marynacie zanurzamy rybę. Zostawiamy ją na godzinę. Następnie wyjmujemy na durszlak, pozwalamy marynacie odcieknąć i wędzimy około 10
minut. Następnie odwracamy rybę i wędzimy kolejne 10 minut. Podajemy z ryżem.
POLECAMY: